• slide
  • slide
  • slide
  • Stiri medicale

    Stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!

    citeste mai mult
  • Noutati farmaceutice

    Ultimele noutati din industria farmaceutica

    citeste mai mult
  • Forum

    Forum medical - discutii despre medicina

    citeste mai mult

Posta Medicala

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper are efecte foarte limitate

Este deja cunoscut ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect secundar al inhibitorilor receptorului factorului de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom al infarctului de miocard

In general ...

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ...

Informare de la Ministerul Sanatatii privind situația imunoglobulinei
Informare de la ...

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Turmericul si piperul negru aliati impotriva durerilor articulare
Turmericul si piperul ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper ...

Zattara - un nou produs in tratamentul efectelor adverse asociate cu radioterapia in boala canceroasa
Zattara - un nou produs ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect ...

Ce faci in caz de infarct de miocard
Ce faci in caz de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent ...

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute
10 investigatii medicale ...

Este foarte important pentru majoritatea ...

Tratamente alternative in bolile reumatismale
Tratamente alternative ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste ...

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava
Investiție de 13 ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a ...

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament
Ciurchea (CNAS): Prin ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de ...

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic
Dr. Eugenia Naghi: În ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile ...

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată
Legea de aprobare a OUG ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de ...

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern
O mamă din Germania a ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din ...

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor
Brăila: CJ alocă 60 ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru ...

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania
UNOPA şi Institutul ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o ...

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu
Vânzări versus ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea ...

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor
Cristian Buşoi (CNAS): ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat ...

Noutati

Posta Medicala - stiri din sanatate

Consumul normal de sare

on . . Accesări: 131

Statisticile arată că în general oamenii consumă de 1,5 - 2 ori mai multă sare decât ar trebui, ceea ce poate avea consecințe grave.

Se estimează că 75% provine din alimente intens procesate.

Sarea dă gust alimentelor, ajută la conservarea lor, și în plus sodiul este esențial pentru organism. Sarea de bucătărie și sodiul nu sunt unul și același lucru. Sodiul este un electrolit esenţial în organism. Multe alimente conțin cantități mici de sodiu în mod natural, dar cea mai mare parte a sodiului din dietă provine din sare. Sarea este alcătuită din sodiu (40% din greutate) și clor (60% în greutate).

Sodiu menține fluidele intracelulare și extracelulare în echilibrul corect, împreună cu potasiul ajută la menținerea gradientelor electrice în membranele celulare, esențial pentru transmiterea impulsurilor nervoase, contracția musculară și diverse alte funcții.


Pe scurt, organismul nu poate funcționa fără sodiu, dar trebuie respectate anumite recomandări.

Ce se întâmplă în corp când consumăm prea multă sare?

Cu cât mai mult sodiu avem în sânge, cu atât mai multă apă se leagă, motiv pentru care se consideră că sarea crește tensiunea arterială. Dacă tensiunea arterială este ridicată, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a trimite sângele în organism și există o presiune crescută asupra arterelor și a diferitelor organe. Tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea arterială) este un factor major de risc pentru multe boli grave, cum ar fi bolile cardiace, accidentul vascular cerebral și insuficiența renală.

Un aport de sare mare este asociat cu:
● hipertensiune arterială;
● risc mai mare de boli coronariene și AVC;
●retenție de apă;
●risc mai mare de boli gastrce;
● risc de boli de oase.

Recomandări privind consumul de sare zilnic

ADULȚI - Adulții nu ar trebui să consume mai mult de 6 g de sare pe zi (2,4 g de sodiu) - în jur de 1 linguriță.
COPII - Valoarea maximă de sare admisă copiilor depindede vârsta lor:
1 - 3 ani - 2g sare pe zi (0,8g sodiu) – 1/3 linguriță sare;
4 - 6 ani - 3g sare pe zi (1,2 g sodiu) – 1/2 linguriță sare;
7 - 10 ani - 5g sare pe zi (2g sodiu) – mai puțin de 1 linguriță sare;
11 ani și peste - 6g sare pe zi (2,4g sodiu) – 1 linguriță;
BEBELUȘI
Bebelușii nu ar trebui să consume sare adăugată, deoarece rinichii lor nu sunt pe deplin dezvoltați pentru a o procesa. Bebelușii cu vârsta sub 1 an trebuie să consume mai puțin de 1g de sare pe zi. Dacă un copil este alăptat, acesta va primi cantitatea potrivită de minerale, inclusiv sodiu și clor, din laptele matern. Formula de lapte conține o cantitate similară de minerale pentru laptele matern. Nu adăugați sare în laptele sau alimentele bebelușului și nu utilizați cuburi concentrate sau sosuri, deoarece acestea sunt adesea bogate în sare.

Atenţie! Aceste recomandări se aplică adulților sănătoși, dar persoanele care suferă de probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, hipertensiune arterială, boli de rinichi și alte boli necesită o consiliere specializată de către un dietetician și restricții suplimentare în privința consumului de sare.

Semne că e posibil să consumi prea multă sare:

●ai nevoie des la toaletă (ziua sau noaptea)
●îți este sete constant
● ai cearcăne
● ai gleznele umflate
● ai degetele umflate
● ai frecvent dureri de cap
● ai dificultăți de concentrare

Alimente cu conținut mare de sare

Următoarele alimente sunt cu un conținut crescut de sare, astfel că trebuie limitate, mai ales dacă suferiți de hipertensiune:
●anșoa
●slănină
●brânză
●mezeluri și carne procesată
●măsline sărate
●murături
●produse de patiserie
●pește sărat și afumat
●carne afumată
●sosuri, mai ales sos de soia
●chipsuri

Cum reducem consumul de sare?

Citiți cu atenție etichetele pentru a identifica adaosul de sare. Cu cât apare mai sus pe lista ingredientelor, cu atât mai multă sare este în produs. Căutați produse etichetate fără sodiu, fără săruri, cu conținut scăzut de sodiu, cu sodiu foarte scăzut etc.
● Spălați limentele conservate care au adaos mare de sare. Spălarea cu apă rece poate reduce conținutul de sare cu aproape jumătate.
● Folosiți ierburi și condimente în loc de sare pentru a condimenta alimentele. Piperul, sucul de lămâie și oțetul pot îmbunătăți aroma.
● Limitați consumul de alimente procesate care au un conținut crescut de sare.
● Folosiți carne proaspătă, nu ambalată. Carnea proaspătă conține sare în mod natural, dar conținutul este încă mult mai mic decât cantitatea suplimentară de sare adăugată în timpul prelucrării în produse precum mezelurile sau șunca.
● Alegeți și fructe și legume proaspete, deoarece acestea au un conținut foarte scăzut de sodiu. Conservele și fructele congelate sunt de asemenea scăzute în sodiu.
Preferința pentru sare este un gust dobândit care poate fi schimbat. Este nevoie de aproximativ 6-8 săptămâni pentru a vă obișnui să mănâncați alimente cu cantități mult mai mici de sare, dar odată ce ați reușit, este dificil să consumați alimente prea sărate.
● În timpul mesei, încercați să evitați adăugarea de sare. Gustați mâncarea și, dacă este necesar, adăugați o cantitate mică de sare - mai puțin decât cea cu care sunteți obișnuiți.
● Folosiți ierburi proaspete și uscate atunci când pregătiți sosuri și alimente.
● La prepararea cărnii sau a peștelui, puteți să le marinați cu diferite condimente și ierburi și să reduceți utilizarea pulberilor de condimente și a sosurilor gata preparate.
● Preparați acasă sosurile, limitând conținutul de sare.

Reducerea sării trebuie făcută treptat. Când reduceți brusc sodiul în alimentație, mâncarea poate părea lipsită de gust. Prin urmare, este important să se reducă treptat aportul de sodiu și consumul de alimente bogate în sodiu și să se ajusteze la noile arome ale alimentelor. Trebuie să aveți răbdare: procesul durează de obicei câteva luni.

Sarea de mare nu este cu mult mai bună decât sarea normală. Conținutul de sodiu diferă puțin și are aceleași efecte asupra sănătății. Totul depinde de echilibru și consum moderat. Deși aparent sarea în bucate este esențială, alimentele nu au nevoie de sare pentru a avea un gust mai bun. E nevoie de ceva timp pentru ca gusturile să fie ajustate, dar odată ce ne obișnuim cu mai puțină sare, putem chiar să distingem mai bine aromele naturale ale alimentelor.


Surse:
(1) Sodium and Salt, link: http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Sodium-and-Salt_UCM_303290_Article.jsp#.W1BSrDozbIU
(2) Salt reduction, link: http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
(3) Reduce Salt Intake and Maintain Health, link: https://www.health.gov.il/English/Topics/FoodAndNutrition/Nutrition/Adequate_nutrition/Na-reduce/Pages/Na-reduce_2.aspx
(4) Sodium Fact Sheet, link: https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_sodium.htm
(5) Health Risks and Disease Related to Salt and Sodium, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/sodium-health-risks-and-disease/
(6) New PHE data on salt consumption levels, link: https://www.gov.uk/government/news/new-phe-data-on-salt-consumption-levels
(7) 10 signs you're eating too much salt, link: https://www.saga.co.uk/magazine/health-wellbeing/diet-nutrition/nutrition/10-signs-eating-too-much-salt
(8) Tips on Salt Consumption, link: https://innersourcewellness.com/wp-content/uploads/2016/01/Salt-Consumption.pdf

Tags: consumul de sare sare sodiu alimentele sarate

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!