• slide
  • slide
  • slide
  • Stiri medicale

    Stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!

    citeste mai mult
  • Noutati farmaceutice

    Ultimele noutati din industria farmaceutica

    citeste mai mult
  • Forum

    Forum medical - discutii despre medicina

    citeste mai mult

Posta Medicala

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper are efecte foarte limitate

Este deja cunoscut ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect secundar al inhibitorilor receptorului factorului de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom al infarctului de miocard

In general ...

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ...

Informare de la Ministerul Sanatatii privind situația imunoglobulinei
Informare de la ...

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Turmericul si piperul negru aliati impotriva durerilor articulare
Turmericul si piperul ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper ...

Zattara - un nou produs in tratamentul efectelor adverse asociate cu radioterapia in boala canceroasa
Zattara - un nou produs ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect ...

Ce faci in caz de infarct de miocard
Ce faci in caz de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent ...

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute
10 investigatii medicale ...

Este foarte important pentru majoritatea ...

Tratamente alternative in bolile reumatismale
Tratamente alternative ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste ...

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava
Investiție de 13 ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a ...

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament
Ciurchea (CNAS): Prin ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de ...

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic
Dr. Eugenia Naghi: În ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile ...

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată
Legea de aprobare a OUG ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de ...

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern
O mamă din Germania a ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din ...

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor
Brăila: CJ alocă 60 ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru ...

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania
UNOPA şi Institutul ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o ...

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu
Vânzări versus ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea ...

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor
Cristian Buşoi (CNAS): ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat ...

Noutati

Posta Medicala - stiri din sanatate

Efectele nocive ale consumului crescut de zahăr

on . . Accesări: 140

Zahărul este o sursă de glucide (sau zaharide/zaharuri) și este un aliment procesat ce este adăugat într-o multitudine de produse, cum ar fi băuturi, dulciuri, produse de panificație etc.

Zahărul rafinat este o sursă de „calorii goale”, deoarece nu are substanțe nutritive (de exemplu, vitamine sau minerale). 

Glucidele sau zaharurile (glucoza, fructoza, zaharoza, lactoza) sunt elemente importante în nutriție, dar acestea trebuie aduse organismului din surse naturale, cum ar fi fructele, nu din surse procesate.

Zahărul poate fi de mai multe tipuri: zahăr alb, brun, zahăr brut. În timp ce zaharurile naturale au anumite beneficii, zahărul procesat este doar o sursă de energie pe termen scurt, fără beneficii nutritive. Are rol de potențiator de aromă și de conservant. Zahărul este adăugat în produse de panificație, patiserie, în dulciuri, băuturi, iaurturi, cereale pentru micul dejun, lactate etc.

Se recomandă ca zahărul adăugat (inclusiv din băuturi, prăjituri, biscuiți, iaurt etc.) să nu reprezinte mai mult de 5% din totalul de calorii zilnice din alimentație. Asta înseamnă că adulții nu ar trebui să consume mai mult de 30 g de zahăr din orice surse pe zi (echivalentul a maximum 7 cuburi de zahăr), copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani nu ar trebui să consumă mai mult de 24 g zaharuri libere pe zi din orice fel de surse (maximum 6 cuburi de zahăr), copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani nu ar trebui să consume mai mult de 19 g de zaharuri pe zi (5 cuburi de zahăr), iar pentru copiii mai mici de 4 ani nu există recomandări, deoarece aceștia trebuie să evite complet consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și alimentele cu zahăr adăugat.

Citiți etichetele produselor cumpărate pentru a identifica ce conținut de zaharuri au acestea!

Iată ce efecte are excesul de zahăr asupra organismului:

Zahărul în exces și sănătatea mentală și cognitivă

Deși creierul necesită o anumită cantitate de glucide pentru a funcționa corect, acest tip de glucid este cunoscut ca glucoză și se găsește în mod natural în alimente cum ar fi fructele și nucile. Problema stă când vorbim de zahăr adăugat, care poate cauza un oarecare grad de dependență. Atunci când o persoană consumă zahăr, mugurii gustului de la nivelul limbii devin activi și trimit semnale către creier, activează căile de recompensă și produc o creștere a hormonilor care conferă stare de bine, cum ar fi dopamina.

Unele cercetări sugerează că excesul de zahăr poate afecta funcțiile cognitive, memoria și dorința de a consuma frecvent dulce poate crește riscul de depresie și anxietate.

În timp ce o alimentație sănătoasă poate îmbunătăți starea de spirit, o dietă bogată în zahăr adăugat și alimente procesate poate crește riscul de a dezvolta depresie, dar mai sunt necesare studii în acest sens.

Zahărul predispune la carii dentare

Nu doar zahărul alb consumat ca atare în cafea sau ceai poate predispune la carii, ci toate sursele de zaharuri, inclusiv cerealele, fructele și legumele. Când zaharurile din alimente se găsesc în interiorul gurii, bacteriile responsabile de cariile dentare sunt transformate în acid, care slăbește smalțul dentar.

Soluția la această problemă este dată de igiena dentară corectă și spălarea pe dinți după consumul alimentar. Limitarea consumului de zahăr poate contribui la prevenirea afectării dinților. Toți carbohidrații contribuie la acest proces, nu doar zahărul, dar cantități mari de zahăr în dulciuri și băuturi răcoritoare contribuie cel mai mult la carii.

Reduceți consumul de alimente și băuturi care conțin zahăr adăugat - cum ar fi dulciuri, bomboane, prăjituri, biscuiți, cereale pentru micul dejun, dulcețuri, miere, fructe uscate și fructe confiate. Zaharurile găsite în mod natural în fructe și legume sunt mai puțin susceptibile de a cauza carii dentare, deoarece au altă structură.

Zahărul și creșterea în greutate

Deoarece obezitatea este un factor cheie în dezvoltarea mai multor boli degenerative, înțelegerea rolului zahărului ca sursă de energie alimentară este, prin urmare, de mare importanță. Menținerea unei greutăți normale a corpului necesită un echilibru între energia totală consumată din alimente și consumul total de energie prin activitate fizică. Prin urmare, consumul excesiv de calorii, sub orice formă, va contribui la acumularea de grăsime corporală. Carbohidrații sunt sursa de energie preferată a corpului.

Reducerea consumului de zahăr și alegerea alimentelor sănătoase vă poate ajuta să vă mențineți la o greutate sănătoasă.

Consumul alimentelor cu zahăr este legat de creșterea cantității de grăsime viscerală, un tip de grăsime abdominală profundă asociată cu afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă. Excesul alimentar de orice tip, inclusiv de zahăr, crește riscul de creștere în greutate și de obezitate.

Zahărul în exces poate fi nociv pentru sănătatea inimii

Alimentația cu un conținut ridicat de zahăr a fost asociată cu un risc crescut de apariție a numeroase boli, inclusiv a bolilor de inimă, cea mai importantă cauză de deces la nivel mondial.

Consumul crescut de zahăr pot duce la obezitate, inflamații și creșterea nivelului de trigliceride, creșterea glicemiei și a tensiunii arteriale - toți factorii de risc pentru bolile cardiace. În plus, consumul de zahăr în exces poate crește riscul de ateroscleroză, o boală caracterizată de formarea de depozite de grăsime la nivelul arterelor.

Zahărul în exces poate afecta sănătatea pielii

Consumul crescut de zahăr și alți carbohidrați a fost asociat cu un risc mai mare de acnee. Alimentele zaharoase cresc rapid glicemia și nivelul de insulină, cauzând creșterea producție de hormoni androgeni, producția de sebum și markeri inflamatori, toate acestea jucând un rol în dezvoltarea acneei.

Consumul crescut de zahăr și alte zaharuri poate accelera procesele de îmbătrânire a pielii prin formarea unor compuși specifici care afectează colagenul și elastina, proteinele care ajută pielea să fie elastică și fermă. Când colagenul și elastina se deteriorează, pielea își pierde fermitatea și începe să se lase.

Zahărul afectează pe termen lung energia

Alimentele bogate în zahăr adăugat cresc rapid glicemia și nivelul de insulină, ducând la creșterea energiei, dar doar pe termen scurt, efectele fiind trecătoare.

Această creștere este urmată de o scădere bruscă a zahărului din sânge, cu fluctuații nocive. Pentru a evita acest ciclu de modificare a energiei corpului, alegeți surse de carbohidrați cu un conținut scăzut de zahăr adăugat și bogat în fibre.

Zahărul și diabetul

Există două tipuri principale de diabet zaharat - diabetul de tip 1 și de tip 2. În diabetul de tip 1, celulele din pancreas care produc insulină sunt afectate de sistemul imunitar, iar zahărul din dietă sau stilul de viață nu sunt cauza lui. În cazul diabetului de tip 2, deși știm că zahărul nu provoacă direct diabet zaharat de tip 2, poate crește riscul, dacă sunteți supraponderal.

Consumul crescut de zahăr poate favoriza creșterea în greutate, și va crește astfel riscul de diabet tip 2. Obezitatea, care este adesea cauzată de consumul a prea multe zaharuri, este considerată cel mai puternic factor de risc pentru diabet. În plus, consumul exagerat de zahăr poate determina rezistența la insulină, un hormon produs de pancreas care reglează nivelul zahărului din sânge.

Zahărul și cancerul

Celulele canceroase cresc de obicei rapid, multiplicându-se la o rată accelerată, ceea ce necesită multă energie. Asta înseamnă că au nevoie de glicide, printre multe altele.

Ideea că zahărul produce cancer este un mit, care a pornit de la ideea că celulele canceroase au nevoie de o cantitate mare de glucoză, astfel că s-a emis și ipoteza că eliminarea zahărului din dieta noastră ajută la oprirea dezvoltării cancerului. Din păcate, nu este așa de simplu. Toate celulele noastre au nevoie și de glucoză și nu există nicio modalitate prin care corpul să permită ca celulele sănătoase să obțină glucoza de care au nevoie, dar celulele canceroase să fie private de aceasta. De asemenea, nu există dovezi că după o dietă fără zahăr scade riscul de apariție a cancerului sau cresc șansele de supraviețuire dacă aveți cancer.

În schimb, consumul crescut de zahăr poate favoriza creșterea greutății, iar cercetările au arătat că excesul ponderal poate crește riscul de apariție a cel puțin 13 tipuri de cancer.

Sfaturi pentru a limita consumul de zahăr

٭ Evitați consumul de băuturi îndulcite.
٭ Limitați consumul de dulciuri și alte produse ce conțin zahăr.
٭ Alegeți cereale pentru micul-dejun fără zahăr adăugat.
٭ Înlocuiți gustările dulci cu un fruct sau produse preparate în casă, fără zahăr.
٭ Verificați etichetele produselor cumpărate pentru a identifica sursele și conținutul de adaos de zaharuri. Aveți grijă la alte cuvinte folosite pentru a descrie zaharurile adăugate la alimente și băuturi, cum ar fi zahăr din trestie, miere, zahăr brun, sirop de porumb cu fructoză, concentrat de suc de fructe, sirop de porumb, fructoză, zaharoză, glucoză, nectar, siropuri de arțar și agave, dextroză, maltoză, melasă.
٭ Alegeți iaurturi și lactate fără zahăr sau alți îndulcitori.
٭ Când preparați dulciuri acasă, limitați cantitatea de zahăr adăugată.
٭ Consumați cafeaua și ceaiul simple, fără adaos de zahăr sau siropuri.
٭ Consumați fructe întregi în loc de piureuri de fructe sau compoturi îndulcite cu zahăr.

Surse:
(1) Diabetes myths, link: http://www.diabetes.org/diabetes-basics/myths/
(2) Public perceptions of sugar and health: implications for consumption, link: http://www.fao.org/docrep/005/X4988E/x4988e11.htm
(3) The sweet danger of sugar, link: https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar
(4) Sugar, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/sugar
(5) 11 Reasons Why Too Much Sugar Is Bad for You, link: https://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar
(6) Sugar and cancer, link: https://www.oncologynutrition.org/erfc/healthy-nutrition-now/sugar-and-cancer/

Tags: zaharul efectele nocive ale zaharului zaharul si diabetul zaharul si cancerul efectele zaharului consumul de zahar

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!