• slide
  • slide
  • slide
  • Stiri medicale

    Stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!

    citeste mai mult
  • Noutati farmaceutice

    Ultimele noutati din industria farmaceutica

    citeste mai mult
  • Forum

    Forum medical - discutii despre medicina

    citeste mai mult

Posta Medicala

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper are efecte foarte limitate

Este deja cunoscut ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect secundar al inhibitorilor receptorului factorului de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom al infarctului de miocard

In general ...

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ...

Informare de la Ministerul Sanatatii privind situația imunoglobulinei
Informare de la ...

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Turmericul si piperul negru aliati impotriva durerilor articulare
Turmericul si piperul ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper ...

Zattara - un nou produs in tratamentul efectelor adverse asociate cu radioterapia in boala canceroasa
Zattara - un nou produs ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect ...

Ce faci in caz de infarct de miocard
Ce faci in caz de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent ...

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute
10 investigatii medicale ...

Este foarte important pentru majoritatea ...

Tratamente alternative in bolile reumatismale
Tratamente alternative ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste ...

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava
Investiție de 13 ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a ...

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament
Ciurchea (CNAS): Prin ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de ...

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic
Dr. Eugenia Naghi: În ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile ...

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată
Legea de aprobare a OUG ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de ...

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern
O mamă din Germania a ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din ...

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor
Brăila: CJ alocă 60 ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru ...

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania
UNOPA şi Institutul ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o ...

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu
Vânzări versus ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea ...

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor
Cristian Buşoi (CNAS): ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat ...

Noutati

Posta Medicala - stiri din sanatate

Beneficiile consumului de citrice

on . . Accesări: 79

 citrice

 

Din categoria citricelor fac parte portocalele, mandarinele, limetele, lămâile, grapefruit-ul, clementinele.

Beneficiile acestor fructe sunt date de aceleași element nutritive care le conferă culoarea, gustul și aroma.

Citricele se pot consuma proaspete sau crude, ca atare sau sub formă de suc, conserve, compoturi etc.

Citricele – mai mult decât o sursă de vitamina C

Citricele abundă în vitamine, minerale și alte elemente nutritive, cu proprietăți antioxidante, anti-inflamatoare, anti-cancerigene, anti-microbiene, cardio-protectoare, neuro-protective, hepato-protectoare etc. Cel mai cunoscut și important nutrient din citrice este vitamina C, dar aceste fructe sunt bogate și în fibre, beta-caroten, acid folic, zaharuri, potasiu, calciu, tiamină, magneziu, fosfor, cupru. Citricele au indice glicemic redus și nu conțin grăsimi sau sodiu. Au un conținut caloric redus, o portocală medie având 60-80 kcal, un grapefruit cam 90 kcal, iar o lingură (15 ml) de suc de lămâie doar 4 kcal.

Pe lângă vitamine, minerale și macronutrienți, citricele mai conțin compuși bioactivi numiți compuși fitochimici, ce au rolul de a preveni o serie de afecțiuni. Acești fitonutrienți includ flavonoizii, carotenoizii, cumarinele, terpenele, acizii fenolici. O serie de elemente spceifice acestor fructe sunt: hesperidina, naringina, limonenele etc.

Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamină esențială, întâlnită în cantitate crescută în compoziția citricelor. Este benefică pentru ligamente, oase și dinți puternici, pentru sănătatea pielii, a vaselor de sânge. Este o vitamină esențială în absorbția fierului anorganic. Contrar credințelor populare, vitamina C nu previne răceala, dar poate reduce durata și severitatea simptomelor.

O doză de 30-100 mg/zi de vitamina C este recomandată pentru menținerea sănătății, iar 200 mg/zi pentu prevenirea unor boli cronice. Excesul de vitamina C poate apărea doar din urma administrării excesive a suplimentelor (mai mult de 500 mg). Consumul a 5 porții de legume și fructe pe zi poate duce la o un aport adecvat de vitamina C. Citricele sunt bogate în vitamina C, o portocală medie sau un grapefruit asigurând cam 70, respectiv 56 mg vitamina C, iar 225 ml suc de portocale conține 125 mg vitamina C.

Un pahar cu suc de portocale asigură 75 μg acid folic, aproape o treime din doza zilnică recomandată, și 500 mg potasiu (un sfert din doza zilnică recomandată).

Flavonoizii sunt elemente întâlnite în cantitate crescută în compoziția citricelor, și această categorie include: flavonone, flavone, antocianine (în portocalele roșii), cu rol anticancerigen, antiviral, anti-inflamator etc.

Cel mai important carotenoid din citrice este beta-carotenul, precursor al vitaminei A (retinol). Unele portocale și grapefruit-ul roz conțin licopen cu rol antioxidant. Alți carotenoizi sunt luteina și zeaxantina din toate citricele, și criptoxantina din portocale și mandarine.


Coaja citricelor este, de asemenea, bogată în elemente nutritive cu proprietăți benefice, dar în general poate conține și urme de pesticide. De aceea, se recomandă consumul cojii doar dacă vorbim de fructe ecologice și neapărat se recomandă spălarea bine a cojii fructului înainte de a-l curăța, cu o perie și detergent special.

Iată care sunt beneficiile consumului de citrice:

Citricele au rol antioxidant

În urma metabolismului natural rezultă o serie de elemente, numite specii oxigen reactive, responsabile de îmbătrânirea celulelor și de apariția inflamațiilor și declanșarea unor boli. Anumiți compuși din citrice au rol antioxidant, protejând corpul de aceste efecte adverse.

Citricele au efecte cardioprotectoare

Citricele pot avea beneficii asupra inimii și sistemului circulator datorită varietății de fitonutrienți din compoziție, a acidului folic și a potasiului. Vitamina C din portocale și alte citrice poate reduce nivelul de colesterol „rău”, chiar în cazul unei alimentații bogate în grăsimi nocive. Citricele conțin o cantitate crescută de flavonoizi, antioxidanți asociați cu reducerea riscului cardiovascular. Efectul cardiovascular protector este datorat antioxidanților ce au un impact direct asupra lipidelor sangvine, a glicemiei și funcției vasculare. De asemenea, la fel ca bananele, citricele sunt o bună sursă de potasiu, ce ajută corpul să contracareze efectele negative ale consumului de sare, și poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

Citricele pot ajuta la reglarea glicemiei

Datorită conținutului de antioxidanți și elemente nutritive benefice, citricele pot fi eficiente în reglarea glicemiei. Elementele nutritive din citrice pot preveni hiperglicemia și rezistența la insulină.

Citricele pot avea efecte neuroprotectoare

Consumul regulat de citrice poate reduce riscul de demență și poate îmbunătăți funcțiile cognitive, prevenind declinul cognitiv.Efectele sunt date tot de compușii antioxidanți din citrice, ce protejează creierul de deteriorarea cauzată de inflamații.

Citricele si posibilul efect anticancerigen

Unele date augerează că citricele pot proteja corpul de unele tipuri de cancer, cum e cancerul colorectal, cancerul gastric, cancerul pulmonar, cancerul mamar, de prostată, de vezică, esofagian, cancerul laringeal, pancreatic etc. Aceste posibile protectoare împotriva cancerului pot fi date în special de compușii antioxidanți.

Citricele si anemia

Vitamina C crește absorbția fierului non-heme (fierul anorganic din surse vegetale) de până la 2-4 ori. Fierul din surse vegetale este mai greu absorbit de organism decât cel din surse de natură animală, astfel că dacă aceste alimente sunt consumate împreună cu produse bogate în vitamina C, absorbția fierului poate crește.

Citricele și sănătatea ochilor

Oxidarea de la nivelul celulelor ochiului duce la creșterea riscului de cataractă. Antioxidanții alimentari, cum e vitamina C din citrice, previn formarea acestor radicali liberi și reduc riscul de dezvoltare a cataractei, menținând în același timp sănătatea vederii.

Alte beneficii ale citricelor

 - Citricele sunt o importantă sursă de fibre, ce contribuie la reducerea colesterolului și menținerea glicemiei în limite normale. De asemene, fibrele conferă sațietate, ceea ce face din citrice o soluție ideală de gustare între mese.
 - Citricele nu te scapă de răceală, dar pot ajuta sistemul imunitar să lupte mai eficient împotriva unei răceli, ameliorând simptomele și reducând durata răcelii.
 - Citricele și sucurile din citrice pot reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi, datorită conținutului ridicat de citrat – un inhibitor natural al formării pietrelor la rinichi.
 - Fiind alimente cu un conținut ridicat de apă, citricele sunt eficiente pentru prevenirea deshidratării.
 - Vitamina C din citrice joacă un rol important în producția de colagen, componentă responsabilă de menținerea fermității și elasticității pielii. Citricele pot ajuta la curățarea porilor și regenerează pielea.
 - Citricele conțin hesperidină, care este un flavonoid cu rol în sănătatea oaselor. Împreună cu vitamina C, ajută la menținerea sănătății oaselor și prevenirea deteriorării lor.
 - Citricele sunt alimente alcaline datorită conținutului de acid citric și acid ascobic, ce pot fi metabolizați ușor și reglează pH-ul din organism.

 Surse: 

(1) Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266/
(2) Citrus fruits, link: https://www.citrusaustralia.com.au/wp-content/uploads/Citrus-Fruits-booklet.pdf
(3) Nutritional and health benefits of citrus fruits, link: http://www.fao.org/docrep/x2650T/x2650t03.htm

Tags: citricele beneficiile consumului de citrice consumul de citrice vitamina C

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!