• slide
  • slide
  • slide
  • Stiri medicale

    Stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!

    citeste mai mult
  • Noutati farmaceutice

    Ultimele noutati din industria farmaceutica

    citeste mai mult
  • Forum

    Forum medical - discutii despre medicina

    citeste mai mult

Posta Medicala

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper are efecte foarte limitate

Este deja cunoscut ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect secundar al inhibitorilor receptorului factorului de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom al infarctului de miocard

In general ...

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ...

Informare de la Ministerul Sanatatii privind situația imunoglobulinei
Informare de la ...

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Turmericul si piperul negru aliati impotriva durerilor articulare
Turmericul si piperul ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper ...

Zattara - un nou produs in tratamentul efectelor adverse asociate cu radioterapia in boala canceroasa
Zattara - un nou produs ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect ...

Ce faci in caz de infarct de miocard
Ce faci in caz de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent ...

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute
10 investigatii medicale ...

Este foarte important pentru majoritatea ...

Tratamente alternative in bolile reumatismale
Tratamente alternative ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste ...

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava
Investiție de 13 ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a ...

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament
Ciurchea (CNAS): Prin ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de ...

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic
Dr. Eugenia Naghi: În ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile ...

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată
Legea de aprobare a OUG ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de ...

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern
O mamă din Germania a ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din ...

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor
Brăila: CJ alocă 60 ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru ...

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania
UNOPA şi Institutul ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o ...

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu
Vânzări versus ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea ...

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor
Cristian Buşoi (CNAS): ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat ...

Noutati

Posta Medicala - stiri din sanatate

Dieta alcalină

on . . Accesări: 301

 dieta alcalina

Dieta alcalină este un plan alimentar ce presupune consumul crescut de alimente cu un caracter bazic și limitarea sau evitarea aportului de alimente cu un caracter acid, pentru menținerea sau restabilirea sănătății.

Iată tot ce trebuie să știi despre dieta alcalină, ce presupune și cât de benefică este.

Unii compuşi rezultaţi în urma digestiei au caracter acid, în timp ce alţii au caracter bazic sau alcalin. Conform principiilor chimice, acizii și bazele se măsoară conform scării de pH. Pe scara de pH, 0-7 reprezintă intervalul pentru un compus acid, în timp ce 7-14 înseamnă intervalul pentru un compus bazic.

Dieta alcalină se bazează pe ideea că acei compuși alcalini cu pH de 7-14 sunt mai benefici, iar compușii cu un caracter acid (pH de 0-7) pot cauza o serie de efecte negative în organism. Scopul dietei alcaline este de a crește cantitatea de „alimente alcaline” din alimentație și de a le reduce pe cele cu un caracter acid.

Principiile dietei alcaline

Dieta alcalică este un stil alimentar bazat pe ideea că după ce toate alimentele sunt digerate și absorbite, ajung la nivel renal sub formă acidă sau sub formă de bază (formă alcalină).

Unele alimente sunt mai acide, iar altele au caracter bazic. Ideea de bază este că o alimentație bogată în produse ce produc acid afectează pH-ul normal al sângelui, ducând la pierderea de nutrienți, cum e calciul, pe măsură ce organismul încearcă să restabilească un echilibru. Acest dezechilibru se consideră că ar crește susceptibilitatea pentru unele boli.

Conform datelor, alimentele care formează acizi duc la acumularea de compuși acizi în țesuturile din corp și în circuitul sangvin, ceea ce poate cauza anumite efecte adverse și boli.

Principiile și etapele adoptării dietei alcaline sunt următoarele:
- Consumul crescut de alimente integrale și proaspete, naturale, ca legume, fructe, nuci, semințe, germeni, sucuri de fructe și legume.
- 80% dintre alimentele consumate trebuie să fie din surse alcaline.
- Consumul variat al acestor tipuri de alimente – se pune accent pe varietate.
- Stabilirea unui echilibru între aportul de carbohidrați (leguminoase, condimente, legume, ierburi, nuci, semințe), proteine (50-60 g/zi, surse de de proteine de origine vegetală, pește cum ar fi macrou, sardine, ton, somon, surse de leguminoase etc.), grăsimi sănătoase (nuci și fructe oleaginoase proaspete și uleiuri organice și vegetale presate la rece, ca uleiul de măsline, de rapiță, de semine de in sau de nuci, semințe de susan, ulei de pește etc.).
- Consumul adecvat de fibre și apă – 25-50 g fibre/zi din surse naturale ca alimente proaspete și integrale. Se recomandă consumul a 8 pahare de apă pe zi, și pentru fiecare cană de produs cu cofeină se mai adaugă un pahar de apă în plus.

Indicațiile dietei alcaline

Se consideră că dieta alcalină menține masa musculară, reduce procesele de îmbătrânire celulară și protejează organismul de o varietate de probleme, de la dureri de cap, la răceală, diabet, boli cardiovasculare, pietre la rinichi sau osteoporoză. În plus, unii consideră că dieta alcalină crește nivelul de energie al organismului și ajută la scăderea în greutate.

Alimente permise și interzise

Fructele, legumele și fructele oleaginoase sunt incluse în lista dietelor alcaline. Proteinele vegetale din leguminoase sunt de asemenea, încurajate în dieta alcalină. Dieta restricționează însă consumul de lactate, ouă, carne și brânzeturi.

Cele mai importante alimente alcaline:
 - Apa (alcalină)
 - Legume, cum ar fi sparanghel, broccoli, fasole verde, spanac, varză kale, cartofi dulci, vinete, usturi, ceapă, țelină, castravete, salată verde, mazăre verde, dovleac, ridichi.
 - Verdețuri
 - Fructe, cum ar fi avocado, roșii, lămâi, grapefruit, cocos proaspăt etc.
 - Fructe oleaginoase, inclusiv cocos sau migdale
 - Semințe, cum ar fi semințe de in, semințe de floarea-soarelui, semințe de susan sau de dovleac;
 - Cereale, cum ar fi amaranth, hrișcă, chia, mei, quinoa etc.
 - Leguminoase, cum ar fi fasole, soia, năut.
 - Germeni
 - Lapte vegetal
 - Ceaiuri din plante
 - Produse de panificație din cereale integrale fără gluten

Exemplu de meniu în dieta alcalină:
 - Mic dejun - cereale integrale fără gluten cu lapte de lapte de migdale, de soia sau de orez și salată de fructe;
 - Prânz - supă cremă de linte și legume;
 - Cină – somon la cuptor cu salată de legume proaspete;
 - Gustări – fructe poasptete sau nuci.

Apa alcalină nu are la bază suficiente dovezi care să îi stabilească proprietățile superioare. Unele date menționează că poate avea mai mulți nutrienți necesari pentru obținerea unui pH bazic, și că poate neutraliza mai eficient acizii din sânge. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se putea stabili dacă apa alcalină este mai benefică decât apa normală.

Beneficii și riscuri | Ce spun studiile?

Este adevărat faptul că digestia alimentelor duce la formarea compușilor chimici acizi sau bazici. Compușii acizi și alcalini din alimente au efect minim asupra pH-ului sangvin însă. Sângele are propriul sistem de reglare, pentru a-și menține un pH optim. Atât timp cât nu sunt prezente boli renale sau deficite electrolitice, pH-ul sangvin se poate regla singur.

În schimb, anumite alimente pot modifica pH-ul urinar, dar asta nu înseamnă că modifică și pH-ul sangvin sau produc efecte adverse în corp. Doar în cazul celor cu afecțiuni cronice, ca bolile renale, se pot observa modificări în pH-ul urinar asociate cu unele efecte negative. Îm cazul celor sănătoși fără afecțiuni renale, compușii cu un cracter acid nu afectează sângele, nici densitatea osoasă.


Sângele are normal un pH între 7.35 - 7.45, ceea ce înseamnă ușor alcalin. Trebuie să rămână la aceste valori, deoarece dacă devine cu un carater prea acid (acidoză) sau prea alcalin (alcaloză), poate avea un efect negativ pentru sănătate. Corpul are, însă, capacitatea de a-și autoregla pH-ul printr-o serie de procese și mecanisme ce formează homeostazia acido-bazică. Acidoza este definită ca aciditatea crescută a sângelui cauzată de supra-acumularea de acid în sânge /pierderea de bicarbonat din sânge (acidoză metabolică) sau prin acumularea de dioxid de carbon în circuitul sangvin, ce poate duce la afectare pulmonară sau acidoză respiratore (încetinirea respirației).

Conform unei meta-analize ale cărei rezultate apar în Journal of Environmental and Public Health (2012), dieta alcalină poate reduce calciul urinar, dar nu prezintă modificări benefice asupra sănătății oaselor și prevenirii osteoporozei. Cu toate acestea, poate aduce anumite beneficii și anume creșterea aportului de legume și fructe, ceea ce poate reduce pierderile de masă musculară sau prevenire riscului de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral și poate îmbunătăți memoria și cogniția, crește nivelul de magneziu, necesar pentru a activa vitamina D și are beneficii în unele tratamente chimioterapice ce necesită un pH mai mare.

Sfera dietei alcaline nu implică doar stilul alimentar, ci și promovarea unor suplimente au dispozitive de alcalinizare a apei, mai ales pentru pacienții oncologici. Sunt unele date care subliniază faptul că celulele tumorale se dezvoltă mai bine într-un mediu acid, dar studiile au fost făcute în la laborator. Datele au arătat că alimentația alcalină a modificat pH-ul urinar, dar nu și pe cel sangvin, astfel că nu ar putea fi eficientă metoda în prevenirea sau tratarea cancerului.

O altă analiză sistemtică, publicată în Jurnalul Medical Britanic, a evaluat relația dintre aportul de alimente alcaline, bazice și apă alcalină asupra cancerului. Rezultatele au arătat că nu sunt suficiente date care să susțină și să confirme aceste teorii.

Concluzii

Dieta în sine poate fi benefică deoarece presupune creșterea aportului de fructe și legume ce îmbunătățește statusul nutrițional, dacă se respectă și se atinge numărul de calorii necesare. Reduce acumularea de gaze la nivelul tractului gastrointestinal și poate reduce simptomele sindromului de colon iritabil.

În schimb, dieta alcalină presupune exluderea unor alimente, ceea ce poate cauza un deficit de vitamine și minerale.

Se recomandă prodență în adoptarea unei diete alcaline pentr a reduce riscul de boli cronice ca urmare a privării de proteine de origine animală și lactate. Comparativ cu alte diete, dieta alcalină este una destul de sănătoasă, deoarece susține consumul de fructe, legume și alimente sănătoase, restricționând aportul de alimente nocive tip fast-food. Mecanismul din spatele ei este, însă, insuficient susținut de studii științifice.

Pentru menținerea sănătății se recomandă adoptarea unui stil alimentar sănătos, variat și echilibrat, care să conțină alimente din toate grupele, pentru a nu priva organismul de o serie de nutrienți esențiali.

Surse:
(1) The joy of Food: The alkaline way guide (2008-2009), link: http://believebig.org/EAB_AlkalineWay.pdf
(2) Alkaline diets, link: http://www.aicr.org/patients-survivors/healthy-or-harmful/alkaline-diets.html
(3) The alkaline diet: Is there evidence hat an alkaline pH diet benefits health?, link: https://www.hindawi.com/journals/jeph/2012/727630/
(4) Is alkaline water better for you than plain water?, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/alkaline-water/faq-20058029
(5) Systematic review of the association between dietary acid load,alkaline water and cancer, link: http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010438

Tags: dieta alcalina alimentele alcaline pH

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!