• slide
  • slide
  • slide
  • Stiri medicale

    Stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!

    citeste mai mult
  • Noutati farmaceutice

    Ultimele noutati din industria farmaceutica

    citeste mai mult
  • Forum

    Forum medical - discutii despre medicina

    citeste mai mult

Posta Medicala

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper are efecte foarte limitate

Este deja cunoscut ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect secundar al inhibitorilor receptorului factorului de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom al infarctului de miocard

In general ...

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ...

Informare de la Ministerul Sanatatii privind situația imunoglobulinei
Informare de la ...

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa (  ...

Turmericul si piperul negru aliati impotriva durerilor articulare
Turmericul si piperul ...

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper ...

Zattara - un nou produs in tratamentul efectelor adverse asociate cu radioterapia in boala canceroasa
Zattara - un nou produs ...

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect ...

Ce faci in caz de infarct de miocard
Ce faci in caz de ...

 

Durerea toracica este cel mai frecvent ...

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute
10 investigatii medicale ...

Este foarte important pentru majoritatea ...

Tratamente alternative in bolile reumatismale
Tratamente alternative ...

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste ...

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava
Investiție de 13 ...

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a ...

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament
Ciurchea (CNAS): Prin ...

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de ...

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic
Dr. Eugenia Naghi: În ...

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile ...

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată
Legea de aprobare a OUG ...

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de ...

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern
O mamă din Germania a ...

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din ...

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor
Brăila: CJ alocă 60 ...

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru ...

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania
UNOPA şi Institutul ...

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o ...

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu
Vânzări versus ...

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea ...

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor
Cristian Buşoi (CNAS): ...

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat ...

Noutati

Posta Medicala - stiri din sanatate

Cum să previi guta?

on . . Accesări: 12059

 

 guta simptome preventie
Guta este o formă de artrită care declanșează crize spontane cu sensibilitate crescută, durere intensă, roșeață, senzație de arsură și umflături (inflamație) la nivelul unor articulații.

Degetul mare de la picior este cel mai adesea afectat de gută, dar inflamația poate afecta și alte articulații ale piciorului (genunchi, gleznă), sau ale membrelor superioare (mână, încheietura mâinii și cot). Coloana vertebrală este rar afectată.

Înainte de a vedea cum putem preveni apariția gutei, este important să știm ce este aceasta, care sunt cauzele, cum se manifestă și cum se stabilește diagnosticul.

Ce este guta şi de ce apare?

Guta este dată de un exces de acid uric în organism care duce la formarea unui depozit anormal de cristale de acid uric (cunoscute și sub numele de cristale de urat monosodic) în articulații și țesuturi moi.

Uratul monosodic este format din acid uric, un element chimic natural produs de organism. Acidul uric în cantități mari (mai mult de 6,8 mg / dl) poate duce la formarea de cristale care se pot depune în articulații și pot crește riscul de gută.

Acidul uric provine din degradarea naturală a ARN-ului și a ADN-ului (materialul genetic din celule). Alcoolul și anumite alimente conțin cantități mari de acid uric, în special carnea roșie și organele interne (cum ar fi ficatul și rinichii), unele crustacee etc. Cea mai frecventă cauză a gutei (aproximativ 90% dintre cazuri) este incapacitatea de a excreta eficient acidul uric prin urină. Această incapacitate poate apărea din mai multe motive, în general din cauza unui defect genetic, ce duce la o reabsorbție excesivă a acidului uric în rinichi - și, prin urmare, prea mult acid uric în sânge. Cu toate acestea, un deficit de excreție a acidului uric poate apărea, de asemenea, din cauza medicamentelor, cum ar fi diureticele, aspirina etc.

Pacienții care consumă multă carne și pește (și mai puține lactate) sau consumă multe băuturi alcoolice sunt mai predispuse la gută. Un istoric familial de gută poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea acesteia, dar nu este cazul tuturor pacienților. Anumite medicamente pot crește riscul de gută, cum sunt diureticele. Asigurarea hidratării adecvate cu apă și menținerea funcției renale este importantă.

Nivelul acidului uric din sânge se poate modifica în funcție de:
- funcția rinichilor (cu cât funcția renală este mai mică, cu atât sunt mai mari concentrațiile de uree);
- alimentație;
- consumul de alcool;
- medicamente;
- nivelul de hidratare (consumul de apă);
- greutate și factorii de risc metabolic.

Criza de gută se poate caracteriza prin doi factori: o creștere mare a nivelului de acid uric în organism sau a circulației cristalelor în articulații, din cauza consumului de alcool. Un simptom al atacului sau crizei de gută acută este inflamația și durerea pe timp de noapte, care persistă chiar 8-12 ore. Guta cronică se caracterizează prin mai multe crize de gută și durere prelungită. Boala vă poate afecta foarte mult articulațiile și poate declanșa pierderea mobilității. Guta poate avea trei faze: faza asimptomatică incipientă, guta acută și guta cronică.

Medicamente pentru prevenirea atacurilor de gută:
- Alopurinol și febuxostat: pentru scăderea producției de acid uric;
- Probenecid și lesinurad: pentru a crește excreția acidului uric;
- Pegloticaza: pentru a crește degradarea acidului uric;
- Colchicina: pentru a scădea capacitatea cristalelor de acid uric de a provoca inflamații.

Vârsta cea mai frecventă de debut este de 40 - 60 de ani. Guta este destul de rară la femeile aflate înainte de menopauză. O teorie este că estrogenul blochează schimbul anionic în rinichi, cauzând excreția a mai mult acid uric în urină, reducând astfel nivelul acidului uric din sânge.

Cum este diagnosticată gută?

În mod ideal, diagnosticul se face prin identificarea cristalelor de acid uric în fluidul articular. Se poate îndepărta lichidul din articulație prin aspirarea acestuia cu un ac mic și trimis la un laborator pentru analiză. Trebuie analizat și un eventual istoric al pietrelor la rinichi.

Diagnosticul gutei se face în prezența a 6 dintre cele 10 criterii enumerate mai jos:
- accelerarea rapidă a inflamației;
- istoric anterior de inflamație;
- criză de artrită la o singură articulație;
- înroșire la nivelul unei articulații;
- implicarea bazei degetului mare de la un picior;
- implicarea articulațiilor de la mijlocul piciorului;
- nivel crescut de acid uric în sânge;
- testele cu raze X prezintă o umflare a articulațiilor;
- fluidul testat pentru infecție este negativ;
- testele imagistice prezintă modificări caracteristice ale gutei, inclusiv chisturi în os și eroziuni.

Guta se diagnostichează prin evaluarea simptomelor și a rezultatelor examinării fizice, a testelor imagistice și a testelor de laborator. Guta poate fi diagnosticată numai în timpul unei crize atunci când o articulație este roșie, umflată și dureroasă și când un test de laborator constată cristale de acid uric în articulația afectată.

Factori de risc pentru dezvoltarea gutei:
- obezitatea;
- prezența altor afecțiuni - insuficiență cardiacă congestivă, hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută), rezistență la insulină, sindrom metabolic, diabet și insuficiență renală;
- unele medicamente, cum ar fi diureticele;
- consumul crescut de alcool;
- consumul crescut de alimente bogate în zahăr;
- alimentația bogată în purine – purinele sunt întâlnite mai ales în carnea roșie, organe, fructe de mare, hamsii, sardine, midii, scoici, păstrăv, ton.


Simptomele includ:
- durere articulară intensă - guta afectează în mod obișnuit articulația mare a degetului mare de la picior, dar poate apărea în orice articulație. Alte articulații frecvent afectate includ gleznele, genunchii, coatele, încheieturile și degetele.
- disconfort -după episodul de durere intensă, ulterior apare un disconfort articular ce poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.
- inflamație și roșeață - articulațiile afectate devin umflate, calde și roșii;
- limitarea mobilității.

Metode pentru a preveni guta

În timpul perioadelor fără simptome, unele recomandări privind dieta pot ajuta la protejarea împotriva dezvoltării gutei sau la prevenirea agravării:
- Consumați multe lichide – consumați suficientă apă, evitați alcoolul și băuturile îndulcite;
- Limitați sau evitați alcoolul – consumul de alcool poate favoriza riscul de apariției a gutei;
- Consumați suficiente lactate cu conținut scăzut de grăsimi - produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi pot avea rol protector împotriva gutei, fiind surse bune de proteine.

- Mențineți-vă la o greutate normală – adoptați un stil alimentar sănătos și un stil de viață activ pentru a ajunge sau pentru a vă menține la o greutate optimă în funcție de vârsta, genul și înălțimea dvs.
- Evitați dietele cu un conținut redus de carbohidrați (trebuie un consum moderat) - consumul scăzut de carbohidrați înseamnă că organismul nu este capabil să ardă în mod adecvat depozitele de grăsimi, ducând la eliberarea de substanțe numite cetone în sânge. Această creștere a cetonelor poate avea ca rezultat o afecțiune numită cetoză care poate crește nivelul acidului uric în sânge.
- Limitați consumul de carne roșie, pește și fructe de mare - o cantitate mică de astfel de alimente poate fi tolerabilă, dar nu trebuie să consumați frecvent acest alimente. - Aceste alimente nu sunt indicate deoarece conțin purine. Sparanghelul, fasolea, alte leguminoase și ciupercile sunt, de asemenea, surse importante de purine, dar cercetările sugerează că acestea nu declanșează crize de gută și nu afectează nivelurile de acid uric.


Diferite cercetări au arătat că legumele bogate în purină, cerealele integrale, nucile, leguminoase și fructele mai puțin zaharoase, cafeaua și suplimentele de vitamina C pot reduce riscul de gută, în timp ce carnea roșie, băuturile care conțin fructoză și alcoolul cresc riscul.

Creșterea în greutate este un factor important de risc pentru apariția gutei, în timp ce pierderea în greutate reduce riscul. Alimentele cu adaos de sirop de porumb bogat în fructoză ar trebui slimitat deoarece fructoza contribuie la creșterea producției de acid uric ca un efect secundar al catabolismului.

Opțiuni farmacologice pentru prevenirea gutei cronice se administrează doar la recomandarea medicului, și includ blocantele canalelor de calciu și blocante ale receptorilor angiotensinei.


Surse:
(1) Everything you need to know about gout, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/144827.php
(2) Diagnosis, Treatment, and Prevention of Gout, link: https://www.aafp.org/afp/2014/1215/p831.html
(3) Gout: Risk Factors, Diagnosis and Treatment, link: https://www.hss.edu/conditions_gout-risk-factors-diagnosis-treatment.asp
(4) Gout, link: https://www.cdc.gov/arthritis/basics/gout.html
(5) Gout, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4755-gout
(6) Gout, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897

 

Tags: guta prevenirea gutei criza de guta acidul uric alimentatia in guta

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!