Tratamentul homeopatic în tuse - partea a 4-a

on . . Accesări: 34822

using a natural remedy for coughs 1340 x copy rsUltimul articol din seria „despre tuse” îşi propune, ca şi cele anterioare, să studieze rubrici din Repertoriul homeopatic, în care se arată cum remedii mai puţin cunoscute pot fi folosite cu succes în tratamentul afecţiunilor respiratorii însoţite de tuse. Studierea Repertoriului homeopat este o etapă obligatorie în evoluţia unui practician homeopat. Chiar dacă este o muncă migăloasă şi uneori plictisitoare, chiar dacă necesită dedicaţie şi răbdare, acest studiu va fi răsplătit de rezultatele obţinute în clinică.

 


 

Tuse însoţită de gust metalic (Cough accompanied by coppery taste – se regăseşte în repertoriul la o altă rubrică, şi anume Mouth, taste, coppery, cough, aggrave during) şi are un singur remediu trecut – Bromium.

Tusea de Bromium este o tuse răguşită, laringiană, cu spasm şi constricţie la nivelul laringelui. Pacientul prezintă o senzaţie de rece în timp ce respiră. Tusea este uscată, sufocantă, agravată când înghite, la praf sau fum şi dacă se încălzeşte (într-o cameră închisă, neaerisită). De cele mai multe ori, persoana are ganglioni latero-cervicali induraţi, măriţi de volum, uneori dureroşi.


Tuse însoţită de coriză, de nas curgând, cu secreţii apoase, obstrucţie nazală şi strănuturi (Cough accompanied by coryza – se regăseşte la o altă rubrică Nose – corya, cough with. Rubrica este mare, cuprinde 84 remedii, de gradul 4 fiind Belladona, Euphrasia, Ipeca, Nux vomica şi Pulsatilla.

Tusea însoţită de epistaxis (Cough accompanied by epistaxis) este o rubrică care conţine 43 remedii, dintre care de gradul 4 singurul este Drosera. 


Tusea de Drosera este spastică, violentă, profundă şi răguşită. Tusea poate fi declanşată de o senzaţie de fulg sau de fărămituri de pâine din faringe. Tusea se manifestă în paroxisme, care urmează rapid unele după altele şi determină aproape o senzaţie de sufocare. Cel afectat simte nevoia să se ţină de piept în timp ce tuşeşte. Tusea este de multe ori însoţită de vărsături, de sângerări pe nas sau uneori chiar din gură. Astfel, putem înţelege violenţa crizei de tuse. Agravarea tusei sau chiar declanşarea acesteia apare imediat ce pacientul s-a întins sau capul i-a atins perna. Tusea este mai accentuată după miezul nopţii şi în timpul nopţii, paroxismele fiind mai intense şi mai grave decât în timpul zilei. De asemenea, căldură accentuează tusea, vorbitul, cântatul sau mâncatul accentuează tusea, sau emoţiile intense pot accentua tusea.


Tuse însoţită de eructaţii mirositoare (Cough accompanied by eructations, foul) se regăseşte la altă rubrică, şi anume: Stomach, eructations, type – foul – cough şi are un singur remediu – Capsicum
Capsicum are o tuse seaca, uscată în timpul nopţii, şi cu expectoraţii în timpul zilei, o tuse spastică şi iritantă din laringe, uneori, o tuse atât de intensă încât devine dureroasă, tuse agravată de vânt şi de consumul de cafea, şi ameliorată dacă bea apă rece (ca şi tusea de Cuprum metalicum). Atunci când Capsicum are şi dureri de cap, tusea le agravează atât de mult, încât are senzaţia că-i explodează capul în timpul paroxismului de tuse.


Tusea însoţită de lăcrimare (Cough accompanied by lachrymation) o regăsim la altă rubrică, Eye, lachrymation, cough, with – şi aici întâlnim 50 remedii, dintre care de gradul 4 Euphrasia, Natrium mur, Pulsatilla şi Squilla.
Squilla maritima este un remediu homeopatic dintr-o plantă din familia Liliaceelor, iar principalele sale indicaţii sunt afecţiuni ale organelor respiratorii şi ale splinei. Tusea de Squilla este o tuse violentă, epuizantă, însoţită de strănuturi, de lăcrimare şi de pierderi involuntare de urină şi fecale. Tusea se agravează dacă persoana inspiră adânc, la băuturi reci, la mişcare şi la schimbarea de la cald la rece (adică se agravează când persoana iese din casă). Tuse este seacă seara şi noaptea, iar dimineaţa este cu secreţii, iar tusea matinală epuizează mai tare pacientul, decât tusea nocturnă. În episoadele de tuse, copii îşi freacă cu pumnişorii faţa şi ochii.


Tuse însoţită de greţuri (Cough accompanied by nausea) se regăseşte la rubrica Stomach, nausea, cough after, (greaţa după tuse) în care există patru remedii: de gradul 2 Cuprum şi Hyosciamus şi de gradul 1 – Coccus cacti şi Drosera
La rubrica – cough during (greaţa în timpul tusei), în rubrică sunt 71 remedii, dintre care Ipeca şi Pulsatilla de gradul 4.


Tusea însoţită de vărsături (Cough accompanied by vomiting) se regăseşte la rubrica Stomach, vomiting, cough, during agg – în care sunt 101 remedii, dintre care de gradul 4 sunt Alumina, Antimonium tartaricum, Bryonia, Drosera, Hepar sulphur,  Kali carbonicum.


Toate rubricile de repertoriu sunt utile homeopatului pentru selectarea remediului corespunzător. Studierea capitolului Tuse (Cough) din Repertoriu este foarte utilă clinicianului care are de-a face în practica zilnică cu studiul urgenţelor la copii.
Seria de articole despre tuse s-a dorit o mini-introducere în studiul repertorial al unui simptom. Dacă v-am stârnit curiozitatea, începeţi şi studiaţi repertoriul. Veţi găsi foarte multe rubrici interesante şi veţi citi despre remedii pe care nu le cunoaşteţi foarte bine, dar sigur vă vor fi utile în practica clinică, odată ce vă familiarizaţi cu ele.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!