Tulburările de creştere - tratament homeopatic

on . . Accesări: 18982

Boy-Measuring-Himself rsPrincipalul remediu homeopatic cu tropism asupra oaselor, structurilor peri-osoase, a sistemului limfatic şi a mucoaselor este Calcarea phosphorica, sau fosfatului de calciu. Acesta este primul remediu al fracturilor şi tulburărilor de creştere la copiii de constituţie fosforică, adică subţiri, longilini, delicaţi, predispuşi infecţiilor respiratorii superioare frecvente. Dar această sare de calciu, Calcarea phosphorica poate interveni curativ oriunde există ţesut osos, articulaţii şi suturi osoase (este remediu unic pentru dureri care survin pe suturi osoase, de exemplu dureri ale simfizei pubiene la femei sau dureri ale articulaţiilor sacro-iliace, atât la copii, cât şi la adulţi).


Există o explicaţie biochimică pentru care această sare de calciu, Calcarea phoshorica, în diluţii mici, este mai des recomandată decât celelalte forme de calcarea şi anume, faptul că forma în care calciul se depune în tratam fibroasă a osului este predominant hidroxiapatitul, adică un fosfat de calciu.


În natură, acestuia îi corespunde cel mai bine Apatitul, un minereu a cărui formulă chimică este fluoro-pirofostfatul de calciu. Mai important este şi faptul că acest mineral cristalizează în sistem octogonal, adică exact forma de cristalizare a calciului constitutiv din ţesutul osos.


De aceea, în toate tulburările de creştere, cu demineralizare şi rarefiere a tramei osoase, se pot indica sărurile de calciu tip Calcarea corespunzătoare constituţiei pacientului, în diluţie medie sau mare, însoţite de organoterapice în diluţii foarte joase şi de litoterapicul Apatit, în diluţie D6 sau D10, zilnic, perioade de 2-3 luni de zile.


Constituţia fosforică este frecvent predispusă la apariţia afecţiunilor coloanei vertebrale şi a oaselor lungi, care sunt mai fine, mai gracile, decât la alte constituţii. Calcarea phosphorica este remediul copiilor care au crescut prea repede. Aşa numitele „dureri osoase de creştere”, care apar de obicei în lungul tibiei dar pot apare şi pe coloană sau la nivelul femurului etc, răspund foarte bine la administrarea de Apatit D6, de 2-3 ori pe zi, timp de 2-3 luni de zile.


La adolescenţii fosforici apare un dezechilibru între creştere şi soliditatea coloanei, ceea ce îi face să adopte o poziţie curbată, cu umerii căzuţi (stau „cocoşaţi”, spre disperarea mamelor, care le repetă frecvent să „stea drepţi”, dar spatele lor nu are putere pentru adoptarea unei poziţii verticale).


La aceşti adolescenţi, toată coloana vertebrală poate fi dureroasă, dar mai frecvent sensibilitatea apare la nivelul coloanei toracale, iar contractura musculaturii paravertebrale poate fi şi ea intensă şi dureroasă. La palpare şi apofizele spinoase ale vertebrelor toracale sunt, de asemenea, dureroase.


Tratamentul precoce cu Calcarea phosporica CH30, o dată pe săptămână, însoţit de Apatit D6, de 2-3 ori pe zi, 3 luni sau 6 luni pe an, în perioada creşterii la copii şi adolescenţi, poate să ajute depăşirea acestor probleme şi echilibrarea constituţiei osoase delicate. Tratamentul poate fi asociat în mod benefic cu preparatele gemoterapice indicate în tulburările de creştere, precum şi cu suplimente minerale şi cu o alimentaţie bogată în minerale şi vitamine.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!