Raphanus - un remediu de urgenţă cu efect rapid şi salvator

on . . Accesări: 7906

homeo.jpgRaphanus sativus, sau ridichea este un remediu homeopatic preparat din această plantă aparţinând familiei Cruciferae. Indicaţia cea mai cunoscută a remediului este în principal în situaţii acute mai ales în cazurile de ileus post-operator, care durează mai mult ca de obicei. Simptomul cheie la Raphanus este senzaţia (şi prezenţa) de gaze încarcerate, mai ales la nivelul flexurii splenice. În această situaţie, remediul poate fi indicat astfel: Raphanus CH30, 3 granule din 30 în 30 minute, 4-5 doze şi apoi mai rar, la câteva ore interval, până la rezolvarea problemei. L-am folosit de câteva ori, dar o dată cu un rezultat spectaculos, în special la o pacientă care făcea frecvente colici abdominale cu ocluzie, pe aderenţe post-operatorii. Începuse cu o banală operaţie de apendicită şi devenise un coşmar, în care la câteva luni, pacienta noastră făcea un episod sub-ocluziv, care treptat se agrava şi ajungea la intervenţie chirurgicală. La mine a ajuns după a cincea intervenţie şi doar remediul Raphanus, administrat la debutul episodului ocluziv a reuşit să oprească drama operaţiilor fără sfârşit.
Este un remediu de utilizat la nou-născuţi, la care colicile abdominale sunt provocate de gaze incarcerate, ce nu pot fi eliminate cu uşurinţă. Dacă remediile obişnuite de colici la sugari, precum Chamomilla, Colocynthis, Magnesia phosphorica sau Lycopodium nu au dus la obţinerea unei stări de linişte, ne putem folosi de Raphanus CH7, 3 granule de 2-3 ori pe zi, câteva zile.
Remediul Raphanus are şi un tabloul cronic, putând fi indicat la persoane care prezintă o serie de probleme mai ales în sfera genitală (la femei, senzaţie de durere arzătoare la nivelul uterului, cu iradiere spre stomac, unde se transformă într-o contracţie dureroasă; sau bufeuri de căldură care pornesc de la nivelul uterului şi se extind către cap şi întregul corp). Pentru prescrierea cronică a remediului, este necesară citirea detaliilor de Materia Medica, din cărţile şi soft-urile de computer performante, precum Radar sau Enciclopedia Homeopatica.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!