Tratament homeopatic în lombosciatică

on . . Accesări: 14811

coloana_1.jpgDureri violente, iritante, cu diferite caractere, localizări şi iradieri, cel mai adesea de la mijloc în jos pe picior, pe unul sau pe ambele – reprezintă tabloul cel mai des întâlnit în acestă afecţiune. Elementul comun al tuturor pacienţilor este reprezentat de suferinţa intensă, atroce, de răspunsul slab la terapia alopată cu anti-algice şi de blocajul pe care suferinţa în realizează în viaţa persoanei.
Homeopatia are o multitudine de remedii ce pot fi utilizate în terapia acestei afecţiuni, funcţie de caracteristicile şi particularităţile simptomelor pacientului. Dintre remediile mai frecvent întâlnite enumerăm :
Gnaphalium – durerea începe la nivelul articulaţiei şoldului şi iradiază posterior către picior şi în jos ; pacientul simte contractură şi crampe la nivelul piciorului dureros, pe care trebuie să-l flecteze şi să-l ridice în sus ; partea dreaptă este mai frecvent afectată decât stânga. Agravarea este noaptea, la poziţia culcat, la mişcare, dacă extinde piciorul şi la vremea umedă. Ameliorarea apare la flexia piciorului pe abdomen sau dacă stă în şezut cu genunchii îndoiţi.
Colocynthis – durerea se extinde la de la nivelul şoldului, partea posterioară, către regiunea poplitee (în spatele genunchiului) ; durerea este ascuţită, intensă, ca un cuţit, iar pacientul trebuie să stea perfect nemişcat, pentru că cea mai mică mişcare accentuează intens durerea.
Ammonium muriaticum – dureri severe şi continue, de lungă durată, frecvent pe partea stângă, tendonul piciorului de pe partea stângă se simte prea scurt, ceea ce determină persoana să se aplece mai într-o parte când merge ; durerea se agreavează la statul în şezut şi se ameliorează la plimbare şi la stat întins în pat.
Calcarea carbonica – este remediul utilizat pentru durerea sciatică cauzată de lucrul în mediul umed, în apă ; durerea se agravează dacă picioarele atârnă, de aceea persoana trebuie mereu să stea cu picioarele în sus
Kali phosphoricum – este aproape un remediu specific pentru o nevralgie în care pacientul simte cel mai tare durerea în talpa piciorului (sau tălpile ambelor picioare), fiind în acelaşi timp extrem de agitat.
Dioscorea – este o durere lombo-sciatică localizată pe partea dreaptă, cu o durere ca de tragere, de întindere la nivelul şoldului drept, care se extinde în jos, către coapsă, agravată la mişcare, la plimbare, când se trezeşte dimineaţa, ameliorară dacă stă întins nemişcat sau dacă stă pe vârfurile picioarelor.
Palladium – este un alt remediu pentru durere pe partea dreaptă, cu durere care pare că urcă de la degetul mare al piciorului către şold, sau pare că coboară de la trohanter (partea cea mai ieşită în relief a articulaţiei şoldului) către regiunea poplitee. Pacientul nu poate sta întins, trebuie să se ridice în mod constant în picioare.
Tellurium – un alt remediu homeopatic pentru durere pe partea dreaptă, care porneşte din regiunea sacrală, către coapsă, cu sensibilitatea la nivelul întregii coloane vertebrale, agravată la cea mai mică mişcare, la râs, tuse, când stă întins pe partea dureroasă.
Rhododendron – durere de parcă articulaţiile şoldului şi genunchilor ar fi entorsate, sucite ; senzaţie de rece la niveul pielii deasupra regiunilor afectate, cu agravarea durerii la repaus şi la vremea furtunoasă (înainte de furtună).
În situaţiile acute se folosesc diluţii CH9 sau CH15, care se pot administra cu o frecvenţă de 3-4-5 administrări pe zi, timp de 1-2-3 săptămâni, funcţie de reacţia pacientului. Dacă remediul este corect ales, funcţie de potrivirea cu simptomele pacientului, reacţia pozitivă din partea acestuia (reducerea treptată, până la dispariţia durerii) apar după primele zile de tratament.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!