Soluţii homeopate pentru insomniile uşoare

on . . Accesări: 16841

insomnia.jpgTulburările de adormire sunt foarte frecvente în ultimul, fiind cauzate de nerespectarea ritmurilor biologice ale organismului, de activitatea susţinută continuă, ore întregi în timpul zilei şi de starea de hiperactivitate a minţii. Grijile, fricile şi planurile ocupă cea mai mare parte a dialogului mintal interior al unei persoane. El devine foarte intens  seara, înainte de culcare, atunci când este linişte în jur şi organismul fizic se pregăteşte să intre în stare de repaus.
Uitatul la televizorul sau lucratul la calculator până târziu are un efect de agitare asupra minţii, ca urmare a miilor de informaţii pe care aceasta le primeşte pe cale vizuală şi auditivă. De aceea se recomandă un fond sonor liniştitor, o muzică de relaxare, ceva arome relaxante şi lenjerie curată şi plăcut mirositoare.
Homeopatic, se recomandă o formulă complexă, numită formula 8, care conţine Avena sativa, Valeriana, Passiflora, Zincum valerianum şi Coffea. Avena sativa are o acţiune marcantă anti-astenică, utilă după eforturi mentale prelungite sau stres-uri de origine diversă, inducând o stare de relaxare, susţinută de remediile cu efecte sedative Passiflora, Valeriana şi Zincum valerianum. Combinaţia acestor remedii reduce simptomele neuro-vegetative (agitaţia interioară, anxietatea, fricile) şi induc apariţia somnului, potenţându-se reciproc. Coffea este şi ea un remediu cu acţiune benefică mai ales pe o minte foarte agitată, cu dialog intens, favorizând la rândul său apariţia somnului.
Formula complexă 8 are o acţiune sedativă şi tranchilizantă nespecifică, favorizând apariţia şi normalizarea somnului şi este un psihoreglator şi acţiune anti-astenică.
Un alt remediu interesant de utilizat în inducerea apariţiei somnului este Alfa-alfa CH9, 3 granule seara la culcare. Remediul din lucernă are o acţiune uşor sedativă şi reglatoare asupra sistemului nervos central.
De asemenea, pot fi folosite remediile separate, precum Coffea CH15, 3 granule seara la culcare, fiind util persoanelor foarte ocupate, cu multe responsabilităţi şi planuri, extrem de entuziaste, care aproape nu se pot opri din agitaţia interioară şi au din ce în ce mai multe idei, legate de propriile planuri. Acest remediu le ajută să facă o pauză, necesară pentru odihnă.
De asemenea, la persoanele la care insomnia apare după pierderi, după stare de jale, după dificultăţi familiale, se recomandă Passiflora CH9 sau CH15. Cunoscută şi sub numele de „floarea suferinţei”, Passiflora este un remediu ce poate ajuta la depăşirea unei perioade dificile din viaţă. Se poate administra atât seara la culcare, cât şi peste noapte, dacă persoana se trezeşte şi are dificultăţi în readormire.
Există multe alte remedii homeopatice utile în tratamentul insomniilor. Prezentul articol a încercat să indice doar preparate utilizate în disfuncţii uşoare şi tranzitorii, la persoane relativ echilibrare, dar aflate în circumstanţe dezechilibrate de viaţă, pe o perioadă limitată.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!