Greţurile apărute în timpul sarcinii - tratament homeopatic

on . . Accesări: 9635

gravida.jpgHomeopatia este printre puţinele strategii terapeutice disponibile în timpul sarcinii. Fără să aibă nici un efect asupra fătului, remediile homeopate pot fi de foarte ajutor mamei, pentru diferite tipuri de suferinţe apărute în cele nouă luni de graviditate. Pentru greţurile
de sarcină, homeopatia propune mai multe remedii:
Colchicum este indicat atunci când greţurile sunt agravate la mirosul de mâncare, mai ales de mâncare gătită sau prăjeli. Femeia are greaţă numai atunci când se gândeşte la mâncare. Poate chiar avea spasme de vărsătură dacă se vorbeşte de mâncare. De asemenea, este foarte sensibilă la orice fel de miros, putând avea greaţă la parfumuri, la mirosul de fum de ţigară, la vopseluri etc. De multe ori, poate percepe mirosuri pe care ceilalţi nu le detectează. Greţurile femeii se agravează la mişcare, aşa încât de multe ori trebuie să stea nemişcată. Chiar simpla mişcare a capului îi poate produce greaţă şi vărsături. De asemenea, greaţa poate persista întreaga zi, nu doar dimineaţa.
Ipecacuahna este un alt remediu pentru greţuri persistente şi constante. Nimic nu pare să uşureze greţurile sau să le amelioreze. Nici măcar vărsăturile nu uşurează simptomele sau să le amelioreze. Femeia varsă, dar imediat după aceea simte iar nevoia să verse, în loc să se simtă mai bine. Are multă salivă în gură şi limba este surprinzător de curată, fără depozit albicios. Are dezgust de mâncare sau de băutură, dar nu atât de intens ca în cazul lui Colchicum. Nu îi prea este sete. Femeia varsă mucus, hrană nedigerată, bilă şi chiar sânge. Greaţa apare în orice moment al zilei şi nopţii şi poate dura chiar 23 ore – femeia devine iritabilă şi morocănoasă datorită suferinţei. Se agravează dacă stă întinsă în pat. Este un remediu indicat în diluţia CH30 sau CH200 atunci când starea femeii este atât de gravă, încât varsă orice, nu poate să mănânce nimic şi trebuie spitalizată şi hrănită intra-venos.
Nux vomica este un remediu pentru greţuri şi vărsături, cu multe spasme. Greţurile sunt în mod special dimineaţa şi după masă. Apar crampe la nivelul stomacului, cu spasme de vomă. De asemenea, există o balonare importantă, dar cu eliminarea dificilă a gazelor. Femeia se simte mai bine, o perioadă, dacă varsă. După vărsătură, îi rămâne în gură un gust acru, amar şi acid. Are în acelaşi timp o senzaţie continuă de foame. Regiunea stomacului este foarte sensibilă la presiune. Gravida este foarte sensibilă, iritabilă, orice fleacuri o enervează şi se ofensează cu multă uşurinţă.  De multe ori, Nux vomica acţionează bine în alternanţă cu Ipeca, în timpul sarcinii, mai ales dacă femeia are şi pirozis (arsuri pe esofag, care provin din stomac) şi balonare.
Tabacum este indicat pentru unele dintre cele mai violente vărsături din sarcină. Ne gândim la acest remediu atunci când greţurile şi vărsăturile sunt însoţite de transpiraţii reci ca gheaţa,  sau atunci când femeia devine foarte palisă şi rece după ce varsă, chiar dacă nu transpiră. Chiar dacă îi este frig şi doreşte să se învelească bine, se simte mai bine dacă abdomenul este descoperit. Poate avea greaţă continuă, care apare în valuri, cu o senzaţie de leşin în capul pieptului (în dreptul stomacului). Greaţa este agravată de mirosul de fum de ţigară. Se simte mai bine dacă stă întinsă în pat, cu ochii închişi şi geamul deschis, respirând aer proaspăt. Femeia poate avea greaţă continuă, zi şi noapte, fără să verse.
Sunt şi alte remedii care pot fi folosite în greţurile de sarcină, printre care amintim:
Sepia
Pulsatilla
Anacardium
Lacticum acidum
Chelidonium
Bryonia
Veratrum album etc
Toate aceste remedii vor fi prescrise funcţie de indicaţiile lor specifice. Primele patru remedii descrise detaliat sunt cel mai frecvent folosite şi rezolvă 80-85% din situaţiile de greţuri apărute în timpul sarcinii.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!