Un remediu homeopatic mic, dar foarte util - Luffa operculata

on . . Accesări: 22317

Din marea familie de plante a Cucurbitaceelor există acest remediu homeopatic mic, numit Luffa operculata, foarte mult folosit în afecţiunile tip rinită şi catar nazal.
În farmaciile homeopate se prepară picături nazale pentru dezobstrucţia nasului şi pentru fluidificarea secreţiilor nazale
, în cazurile de catar nazal şi de rino-faringite acute din Luffa operculata CH5 şi ser fiziologic. Aceste picături nazale se folosesc obişnuit, cu o administrare de două-trei ori pe zi, câte 3-5 picături în fiecare nară, timp de 7-10 zile, cât durează afecţiunea respectivă.
Luffa operculata este indicat în prezenţa unei răceli la debut, cu catar nazala apos, însoţit de strănuturi şi de obstrucţia nasului, cu afectare în acelaşi timp a ochilor – cu o conjunctivită acută, cu fotofobie, lăcrimare şi cearcăne accentuate în jurul ochilor. Există o senzaţie de uscăciune a mucoasei nazale, cu prezenţa uneori a unor cruste aderente de mucoasa nasului. Pot exista şi polipi, cu o hipertrofie a mucoasei nazale de însoţire sau exact contrariul, o atrofie a mucoasei nazale. Persoana se simte mai bine în aer curat, unde nasul se mai desfundă, dar nu reuşeşte deloc să stea într-o cameră cu aer uscat, pentru că nasul se înfundă complet (mai ales noaptea).
De cele mai multe ori, catarul nazal se continuă cu o faringită acută, cu o inflamaţie a întregului faringe, ce devine dureros la deglutiţie. Apare şi o stare de uscăciune a limbii şi gâtului, mai ales dacă nasul este atât de înfundat încât se respiră preponderent pe gură. De multe ori se asociază şi o stare generală de rău, stare de oboseală generală, cu durere de cap frontală şi occipitală, tahicardie şi uneori dificultăţi de respiraţie.
Pentru o serie de viroze precum cele din primăvara aceasta, Luffa operculata CH5 sau CH7, 3 granule de 3-4 ori pe zi, zilnic, 7-10 zile a dat rezultate mai bune în situaţii în care nu au acţionat remedii precum Nux vomica, Ferrum phosphoricum, Kali bichromicum sau Rumex.
 
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!