Robinia pseudoacacia  un remediu de sezon

on . . Accesări: 12103

Printre multele “mici” remedii homeopatice extrem de utile, se numără şi Robinia pseudoacacia, obţinut din salcâm. Nu este mult folosit în homeopatie, deşi are un tablou care se regăseşte în cărţile de Materia Medica. În schimb este de nepreţuit pentru o indicaţie specifică: hiperaciditate gastrică cu dureri arzătoare la nivelul stomacului (adică undeva în epigastru, sub stern).
Durerile arzătoare se intensifică în special noaptea, împiedicând persoana suferindă să doarmă. Apar în special primăvara şi toamna şi în prezenţa lor se suspicionează atât o gastrită cât şi un ulcer gastric, ca patologie organică existentă.
Datorită hiperacidităţii pot apar eructaţii acre şi uneori, vărsături în special de acid, care irită mucoasa bucală şi faringele. Această tulburare gastrică se însoţeşte frecvent de distensie intestinală importantă, cu durere surdă dar intensă la nivelul abdomenului. Pare că întregul abdomen este plin cu gaze, ce nu pot fi eliminate (seamănă un pic cu tabloul de Raphanus, doar că în cazul acestuia nu există hiperaciditatea caracteristică Robiniei). Datorită acidităţii, există şi scaune foarte iritante, cu tenesme importante (dureri intense, cu nevoia imperioasă de scaun). De multe ori, apar şi erupţii herpetice în timpul episodului acut.
În prezenţa acestor dureri arzătoare intense la nivelul stomacului, însoţite de hiperaciditate, putem prescrie, indiferent de constituţia persoanei Robinia pseudoacacia CH5, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 3-4 săptămâni, până la ameliorarea simptomatologiei. De menţionat posibilitatea asocierii cu un Extract din muguri de Smochin- Ficus carica MG=D1, 2 ml în apă, de 1-2 ori pe zi, care acţionează sinergic cu Robinia, la persoanele cu hiperaciditate si dureri gastrice intense.
 
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!