Familia Berberidacee - Podophyllum peltatum - remediul digestiv

on . . Accesări: 18364

 
Familia Berberidaceelor este reprezentată în homeopatie de 3 remedii mici, dar importante, atunci când sunt bine indicate: Berberis vulgaris, cu acţiune în special asupra aparatului urinar, Caulophyllum, cu acţiune asupra musculaturii netede uterine şi Podophyllum peltatum, cu acţiune la nivelul segmentului final al tractului digestiv.
Tema generală a acestei familii de remedii este reprezentată de prezenţa unor dureri intense, violente, care iradiază peste tot (având puncte de plecare diferite, la fiecare remediu homeopatic menţionat). De asemenea, toate cele trei sunt indicate şi în:
-lipsa de coordonare a funcţiei musculare, în special la nivelul musculaturii netede (digestive, pentru Podophyllum, uterine, pentru Caulophyllum şi urinare, pentru Berberis).
-slăbiciune şi laxitate a fibrelor musculare
-acţiune asupra organelor pelvine (sistem uro-genital – Berberis, uter – Caulophyllum şi intestine – Podophyllum).
Podophyllum peltatum este unul dintre remediile cel mai frecvent utilizate în diaree la copii, dar şi la adulţi. Tipul de tulburare digestivă în care este indicat remediul este diareea profuză, apărută vara, pre vremea caniculară, după consum de fructe acide sau după alimente sau băuturi alterate. Scaunele diareice sunt însoţite de eliminări de gaze, spumoase şi în jet (diagn dif cu Aloe şi Natrium sulph), uneori putând fi eliminate involuntar. Scaunele pot fi explozive, evacuate cu zgomot şi lipicioase, murdărind scaunul de la toaletă.
Persoana prezintă zgomote şi bolboroseli în abdomen, înainte de evacuarea scaunului şi o stare de slăbiciune, de gol sau de leşin după defecaţie. Agravarea diareei se poate produce dimineaţa, pe la orele 4-5. În situaţii cronice, cu evoluţie de durată, diareea poate alterna cu constipaţia.
Podophyllum poate fi utilizat cu mult succes atunci când diareea apare în perioada de dentiţie.
În afara acţiunii preponderente asupra intestinului, Podophyllum este şi un remediu cu acţiune asupra ficatului, fiind indicat atunci când există senzaţie de jenă la nivelul hipocondrului drept, ce poate însoţi tulburările de scaun. Durerile se ameliorează la poziţia de flexie sau dacă sunt îndoite picioarele către abdomen (stat ghemuit), la fel ca în cazului remediului Colocynthis. Poate fi indicat în variate afecţiuni hepatice, de la steatoza hepatică şi până la forme de hepatită, atunci când există semnele generale ale remediului: agravarea la vremea caniculară, dimineaţa la 4-5 şi senzaţia de epuizare şi slăbiciune după eliminarea scaunului.
Podophyllum este un remediu indicat în situaţia alternanţei de simptome, adică atunci când diareea alternează cu artrita (sau dureri articulare), sau atunci când cefaleea alternează cu diareea şi apoi cu constipaţia.
Persoana care are nevoie de Podophyllum ca remediu constituţional este o persoană călduroasă, agravată de căldură, vara în zilele caniculare. Este o persoană anxioasă, agitată, iritablă, locvace, cu destulă confuzie şi dificultăţi de memorie, mai ales în momentele de crize fizice. Are senzaţia că suferă de o boală incurabilă, că este pe moarte, se tot imaginează bolnav sau că a păcătuit şi este pedepsit pentru păcatele sale. În situaţiile acute, toate aceste diluzii pot ajunge până la delir cu locvacitate. Are şi o oboseală intensă, mai ales la nivel mintal, ca urmare a solicitării intensive în muncă sau afaceri. Detalii în plus despre personalitatea tip Podophyllum pot fi regăsite în cărţile de Materia Medica homeopate.
Podophyllum este un remediu mic şi nedrept de puţin folosit, inestimabil în afecţiunile digestive apărute în căldura verii.
 
 Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!