Sindromul abundenţei sau problemele declanşate de sărbătorile de iarnă

on . . Accesări: 15298

Perioada sărbătorilor de iarnă este specială din multă puncte de vedere. În primul rând, este vacanţă şi multe lume simte din nou libertatea de a se trezi mai târziu dimineaţa sau de a-şi organiza programul la întâmplare, în afara schemelor rigide ale programului şcolar sau de serviciu. În al doilea rând, este posibil să ningă şi zăpada reprezintă o bucurie pentru orice copil, mic sau mare – amintind de inevitabila întâlnire cu Moş Crăciun.
ªi în al treilea rând, familiile se adună împreună, cel mai adesea în jurul unei mese pline de bucate, pentru a împărtăşi atât emoţii, cât şi gânduri şi alimente. Indiferent cât de greu se descurcă o familie, pentru sărbătorile de iarnă se fac eforturi deosebite de a se aduce energia “abundenţei” în casă. Preparatele din porc, patiseriile şi copturile, mîncărurile cât mai preparate reprezintă delicatesurile sezonului. Iar la multe persoane, aceste sărbători urmează după perioade de post, în care au fost evitate cât mai mult preparatele animale.

Pentru organism, toată această “abundenţă” alimentară reprezintă un efort mare, atât tubul digestiv, cât mai ales ficatul şi pancreasul fiind puse greu la încercare. Dacă anumite persoane au şi ceva probleme de sănătate care afectează zona digestivă, tot festinul de sărbători se poate încheia cu o vizită la medic şi prescrierea unor medicamente specifice.

Homeopatia poate oferi o serie de ajutoare valoroase pentru prevenirea şi tratamentul tulburărilor digestive provocate de alimentaţia în exces şi de amestecul de alimente. Preventiv, putem folosi o serie de formule homeopatice cu efect drenor, de curăţare la nivel digestiv. Cea mai indicată este formula 11a (ce conţine remediile homeopatice Nux vomica, Nux moschata, Gentiana şi Oxalis acetosella), care se poate administra 3 granule de 2 ori pe zi, începând cu o săptămână înainte de sărbători, pe o durată de 3-4 săptămâni. Dacă în timpul sărbătorilor apare probleme precum constipaţie, distensie abdominală, balonare şi zgomote hidroaerice, se poate schimba cu formula 11b (ce conţine remediile homeopatice Carbo vegetabilis, Kali carbonicum şi Lycopodium), 3 granule de 2-3 ori pe zi, minim 10-14 zile.
Dacă apar probleme la nivel biliar, cu dureri în hipocondrul drept, uscăciune a gurii, greaţă şi uneori vărsături, atunci putem folos formula 4 (ce conţine remediile homeopatice Chelidonium, Berberis vulgaris, Carduus marianus şi Solidago virgaurea), 3 granule de 3 ori pe zi, 2-3 săptămâni. Dacă sunt combinate problemele digestive cu problemele biliare, atunci formulele 4 şi 11a sau 11b, pot fi administrate în acelaşi timp, una dimineaţa, alta seara. Un alt drenor biliar interesant este şi formula 28 (ce conţine remediile homeopatice Taraxacum officinalis, China rubra, Hepar GI, Carduus marianus şi Solidago virgaurea). Ea are în plus un efect protector hepatic şi poate fi indicată la persoane care prezintă în plus şi o steatoză hepatică sau la persoanele supraponderale. La persoanele la care ne interesează în mod deosebit un drenaj hepato-biliar, o protecţie a ficatului şi în acelaşi timp o îmbunătăţire a funcţionării fierii, recomandăm formula 33 (ce conţine remediile Taraxacum officinalis, Chelidonium majus, Carduus marianus, Solidago virgaurea şi Berberis vulgaris). Se va administra 3 granule de 2-3 ori pe zi, cu 5 minute înainte de mesele principale, minim o lună de tratament, optim 3 luni.
În cazul prezenţei unor colici abdominale supărătoare, cu dureri intense, spastice, ca nişte cuţite sau crampe, formula homeopatică indicată este formula 23 (ce conţine remediile Colocynthis, Magnesia phosphorica, Cuprit şi Chamomilla). Ea se va administra 3 granule din oră în oră (sau chiar la 30 minute interval), în crizele dureroase, 4-5 doze în alternanţă.
În cazul unei digestii dificile, cu apariţia usturimilor şi arsurilor la nivelul stomacului şi a refluxului gastro-esofagian, în special după mâncăruri grele, sosuri uleioase sau exces de alimente grase sau mult preprate, recomandăm formula 34 (ce conţine remediile Abie nigra, Carbo vegetabilis, Nux vomica şi Robinia pseudoacacia), 3 granule de 3-4 ori pe zi, câteva zile (până la 7-10 zile de tratament).
Fiecare dintre formulele mai sus menţionate poate fi utilizată atât ocazional, în tulburările menţionate, sau în mod sistematic, pentru reglajul sau drenajul unei probleme cronice. Durata tratamentului variază funcţie de intensitatea şi persistenţa problemei.
În afară de formulele amintite, există remedii homeopatice (dintre cele care intră în componenţa formulelor) ce pot fi utilizate cu mult succes în tratamentul tulburărilor digestive apărute în contextul suprasolicitării alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă. Aveţi grijă de organismul vostru şi aşteptaţi-l pe Moş Crăciun cu inima deschisă şi mintea relaxată. Sărbători cu bine!


Dr. Sorina Soescu


Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!