Tratament adjuvant cu gemoterapie în insuficienţa renală - caz clinic

on . . Accesări: 12812

seva_mesteacan.jpgDe curând mi s-a adresat un vechi pacient care a suferit o nefrectomie în urmă cu 6 ani, pentru o tumoră Gravitz. Evoluţia pacientului a fost bună, acesta s-a reîntors la muncă şi şi-a continuat viaţa şi activitatea. În acelaşi timp, anual, şi-a făcut controalele periodice la spitalul unde şi-a făcut intervenţia. În fiecare an a fost bine. Dar anul acesta, în urma controlului de rutină de acum două săptămâni, s-au găsit valori alarmant de mari ale probelor renale: ureea peste 200, acidul uric în jur de 7 şi creatinina 7,5. Pacientul nu avea nici un fel de simptome care să indice acest tip de afectare, starea lui generală era bună, urma şi un tratament pentru cardiopatie ischemică şi o hipertensiune arterială moderată. Starea sa clinică era echilibrată la momentul începerii investigaţiilor paraclinice de control.
Alarmaţi de aceste valori, colegii medici care îl au în supraveghere au instaurat o severă dietă hipoproteică, au început drenaj renal cu diuretice, i-au refăcut medicaţia cardiacă (considerată responsabilă de deteriorarea rapidă a funcţiei renale de anul trecut şi până în prezent). Au considerat până şi începerea dializei, dacă în ciuda măsurilor instaurate, valorile renale nu se refac rapid.
Pacientul meu m-a sunat impacientat din spital şi mi-a relatat toată povestea.
Am decis să începem un drenaj gemoterapic în paralel cu toate celelalte măsuri terapeutice începute.
ªi i-am propus o combinaţie de
Extract din sevă de Mesteacăn, Betula verrucosa linfa MG=D1, 2 ml în apă, de 2 ori pe zi, dim şi prânz şi Extract din mlădiţe de Ienupăr, Juniperus communis MG=D1, 2 ml în apă, o dată pe zi, seara.

Extractul din sevă de Mesteacăn, Betula verrucosa linfa MG=D1 are rol de drenor sanguin în situaţii de hiper-uricemie şi creşterea ureei şi creatininei, în sindroame dismetabolice uşoare, cu hipercolesterolemie. Este un mare eliminator al „deşeurilor” metabolice din organism.
Extract din mlădiţe de Ienupăr, Juniperus communis MG=D1 este un mare drenor atât al ficatului, cât şi al rinichiului, ajutând la reducerea efectelor secundare ale medicaţiei pacientului, precum şi la procesul de curăţenie renal.

La trei zile după începerea tratamentului cu gemoterapice (şi la 2 săptămâni după începerea tratamenului alopat) acidul uric a ajuns la 5, ureea a scăzut la jumătate şi creatinina s-a redus cu o unitate, la 6,5, după ce a stat 2 săptămâni pe valori de 7, sub tratamentul alopat anterior.
Pacientul continuă tratamentul cu gemoderivate timp de o lună. ªi sperăm să nu fie nevoie de intervenţia dializei, nici acum, nici în viitor.
În trecut, pacientul nostru a făcut cure repetate de gemoterapice, care l-au ajutat să aibă o evoluţie foarte bună, vreme de 5 ani de zile post-operator. Pentru că actual, starea generală este bună, nu există simptomatologie care să indice efectele acestor modificări funcţionale renale, sperăm să obţinem cât de repede o normalizare a probelor renale.

Preparatele gemoterapice pot fi utilizate în aceste situaţii severe, drept adjuvant la tratamentul pacientului. Din fiecare dintre cazurile tratate, prin urmărirea evoluţiei lor, învăţăm utilitatea preparatelor gemoterapice în diferite situaţii clinice.


Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!