Menopauza - scheme gemoterapice utile

on . . Accesări: 8639

femeie_50_2.jpgMenopauza reprezintă trecerea dintre etapa reproductivă a femeii şi senescenţă fiind caracterizată de un declin al funcţiei genitale. Este o etapă naturală în viaţa unei femei datorată scăderii producţiei de hormoni sexuali produşi de către ovare. Scăderea funcţiei ovariene este un proces care începe după vârsta de 35 ani şi care determină modificări importante ale organismului. Aceste modificări duc la apariţia unor probleme medicale serioase la femeia aflată la menopauză.

Simptomele legate de menopauză sunt foarte variate şi afectează atât aparatul genital cât şi celelalte aparate.
Caracteristic pentru aparatul genital sunt modificări ale ciclurilor menstruale (cicluri mai scurte sau mai lungi, cicluri neregulate) şi disfuncţiile sexuale (scăderea libidoului, atrofie vaginală, dispareunie- durere la contactul sexual).

La nivel psihic ideea de trecere într-o noua etapă de viaţă poate determina apariţia unor modificări. Alterarea aspectului fizic prin creşterea în greutate, hemoragiile genitale, transpiraţiile, bufeurile pot alarma femeia aflată în pragul menopauzei.
Ca urmare a deficitului sistemic de estrogen pot apare:
- stări depresive
- tulburări de comportament
- insomnii
Bufeurile de căldură sunt manifestări frecvente ale menopauzei şi se datorează instabilităţii vasomotorii fiind de asemenea o consecinţă a modificărilor hormonale.

Osteoporoza postmenopauză este un diagnostic caracteristic acestei etape din viaţa unei femei şi are ca şi corespondent clinic apariţia durerilor osoase, modificările de statică vertebrală sau chiar fracturile osoase.
Deficitul de estrogen determină de asemenea scăderea colagenului- principalul component din piele.

Înainte de menopauză femeile au riscul mult mai scăzut decât bărbaţii de a face boli cardiovasculare (cardiopatie ischemică, tromboze, accidente vasculare cerebrale). După intrarea în menopauză incidenţa pentru bolile cauzate de arterioscleroză se egalizează la femei şi la bărbaţi.

Concluzia este că modificările caracteristice menopauzei au aspecte atât fizice cât şi psihice.
Tratamentul cu produse fitoterapice şi gemoterapice pot ameliora această simptomatologie şi ajută femeile să accepte mai uşor această etapă a vieţii lor. De asemenea prescrierea corespunzătoare a unui remediu homeopatic poate rezolva această problemă.

Extractul din mlădiţe de Zmeur- Rubus idaeus MG=D1 are acţiune specifică în patologia aparatului genital la femei. Acest remediu corectează tulburările de natură hormonală acţionând direct asupra axului hipotalamo- hipofizo- gonadic.
Extractul din mlădiţe de Sequoia- Sequoia gigantea MG=D1 este un antisenescent care acţionează pe plan fizic şi psihic la persoanele în vârstă.
Extractul din amenţi de Salcie- Salix alba amenti  MG=D1 are  puternice proprietăţi estrogenizante fiind un substituent natural al acestui hormon.
Util în tulburările de natură psihică din menopauză este Extractul din mlădiţe de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1.
Există şi alte produse gemoterapice utile în menopauză în funcţie de simptomatologia dominantă.
Aceste preparate se administrează în scheme de câte 2-3 şi se pot asocia cu produsele fitoterapice sau tratamentului homeopat.

Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!