Reechilibrarea electroforezei prin gemoterapie

on . . Accesări: 4313

inflamatie_acuta.jpgUna dintre investigaţiile care se realizează cel mai frecvent, pentru evaluarea funcţiei hepatice, este electroforeza. Aceasta dă multe informaţii cu privire la metabolismul hepatic, dar studiind fracţiunile globulinice, evaluează şi starea altor organe şi sisteme implicate în echilibrul acestora. O mică recapitulare ne poate ajuta să înţelegem mai bine importanta acestei investigaţii. Alfa-1-globulinele se pare că au origine hepatică, deşi unii autori le consideră proteine derivate din reasamblarea albuminelor, iar alţi autori spun că acestea sunt derivat direct din sistemul reticulo-histiocitar.
Alfa-2-globulinele sunt considerate un grup cu compoziţie heterogenă, în care sunt cuprinse atât substanţe lipidice, cât şi lipo-proteice.
Creşterea alfa-globulinelor apare în general în procesele inflamatorii şi necrotice, în raport cu gravitatea şi extinderea leziunii, precum şi în tumori, mai ales în cele însoţite de complicaţii, în situaţii de stres, în graviditatea patologică sau în nefropatii cronice.
Beta-globulinele sunt fracţiuni globulinice care cresc în arterioscleroză, în nefropatii în general, în hepatopatii puţin grave, în unele boli de piele, în hiperlipidemie, în xantomatoza familiară sau în unele plasmocitoame.
Gama-globulinele sunt fracţiuni proteice care cresc în stări de hiperactivitate a sistemului mezenchimal. Hiper-gama-globulinemia este expresia mecanismelor declanşate în organism de apărarea imunitară şi apare, printre altele, în hepatopatii cronice, ciroză hepatică, necroză hepato-celulară, tumori maligne, în unele forme de mielom etc.
În schimb, diminuarea gama-globulinelor cu sindromul de hipo-gama-globulinemie apare în bolile infecţioase însoţite de grave tulburări ale sintezei anticorpilor, în nefroze etc.
Foarte rar apar modificări ale unei singuri fracţiuni pe electroforeză, de cele mai multe ori mai una sau mai multe dintre fracţiuni sunt modificate, în diferitele procese patologice din organism.
Gemoterapicele sunt preparate care modifică fracţiunilor proteice ale electroforezei, având o acţiune reglatoare şi de echilibrare a sistemului imunitar şi a sistemului reticulo-endotelial.

Principalele preparate care acţionează pozitiv asupra creşterii alfa şi gama globulinelor sunt Extractul din muguri de Arin negru – Alnus glutinosa MG=D1, Extractul din amenţi de Mesteacăn pufos- Betula pubescens amenti MG=D1, Extractul din muguri de Mesteacăn- Betula verrucosa MG=D1, Extractul din muguri de Carpen - Carpinus betulus MG=D1 şi Extractul din muguri de Nuc – Juglans regia MG =D1.

Preparatele care acţionează în mod pozitiv pe reechilibrarea hiper-gamaglobulinemiei sunt Extractul din muguri de Arin alb – Alnus incana MG=D1, Extractul din muguri de Carpen – Carpinus betulus MG = D1, Extractul din muguri de Nuc – Juglans regia MG = D1, Extractul din mlădiţe de Ienupăr – Juniperus communis MG = D1, Extractul din muguri de Coacăz negru – Ribes nigrum MG=D1 şi Extractul din mlădiţe de Rozmarin – Rosmarinus officinalis MG=D1.
Toate aceste preparate pot fi utilizate pentru stimularea imunităţii în diferitele episoade de scăderi imunitare.

În hipo-gamaglobulinemie, gemoderivatele care corectează modificarea pe electroforeză sunt Extractul din mlădiţe de Iarbă neagră – Calluna vulgaris MG=D1, Extractul din muguri de Castan – Castanea vesca MG=D1, Extractul din muguri de Fag – Fagus sylvatica MG=D1, Extractul din mlădiţe de Măceş – Rosa canina MG=D1.

Am exemplificat doar câteva dintre utilizările mai frecvente ale gemoterapicelor în modificările fracţiilor proteice ale electroforezei. Există şi multe alte întrebuinţări, pe care un terapeut dornic să-şi ajute pacienţii pentru echilibrarea imunitară le poate descoperi în materialele existente în literatura de specialitate.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!