Candidoza bucală - tratament natural

on . . Accesări: 16240

lemn_cainesc.jpgFolosirea excesivă a tratamentului cu antibiotice, dar şi prezenţa în alimentele noastre a multor substanţe chimice (conservanţi, aromatizanţi, modificatori de gust etc.) determină modificări importante ale florei digestive a organismului. Pentru ca procesul de digestie să aibă loc în mod eficient şi întreg organismul să beneficieze de nutrienţii din alimente, este necesară menţinerea unui echilibru al florei microbiene locale, aflată la suprafaţa mucoaselor digestive, din cavitatea bucală şi până la celălalt capăt al intestinului, la rect.
Digestia bucală este o parte importantă a procesului de digestie. Aici are loc primul contact cu alimentul, aici se savurează gustul şi aroma produselor. Mărunţirea alimentelor şi amestecul acestora cu saliva ajută ulterior stomacul în iniţierea procesului de digestie.
Dacă există modificări ale chimismului local al salivei (prea acidă) se poate dezvolta în exces o floră locală tip Candida sau alte ciuperci, care invadează atât limba cât şi pereţii cavităţii bucale. Simptomele locale tip dureri locale, usturimi, gust neplăcut, secreţii neplăcute, miros neplăcut al gurii, dar şi dificultăţile digestiei bucale (persoana mestecă repede şi înghite nemestecat, pentru a nu mai simţi durerea) determină afectarea şi a restului digestiei. În timp, sunt afectate şi funcţia gingiei şi a danturii, astfel că se pot declanşa şi alte afecţiuni neplăcute, precum paradontopatii sau începuturi de carii ale smalţului dentar.
Cel mai bun tratament al candidozei bucale îl reprezintă reechilibrarea pH-ului local al cavităţii bucale şi al salivei şi refacerea mecanismului de apărare al mucoasei bucale. Orice alt preparat care încearcă să „omoare” ciuperca Candida determină ulterior o şi mai intensă multiplicare a sa (orice ciupercă care se simte ameninţată secretă abundent spori, pentru a putea supravieţui). Poţi vindeca ciuperca doar dacă schimbi calitatea mediului din zona respectivă, care să nu mai ofere factori de creştere şi înmulţire pentru ciupercă.
Medicina naturală propune pentru tratamentul candidozei bucale o combinaţie de trei extracte gemoterapice, care se administrează în puţină apă şi se ţin un minut în cavitatea bucală, înainte de a fi înghiţite.
Extractul din mlădiţe de Lemn câinescLigustrum vulgare MG=D1 are un efect astringent şi cicatrizant asupra mucoasei bucale. Se va administra 2 ml în puţină apă, dimineaţa.
Extractul din mlădiţe de Cimişir Buxus sempervirens MG=D1 are o acţiune anti-inflamatorie importantă, în special la nivelul mucoaselor, în acelaşi timp având abilitatea de a vindeca tendinţa spre fibro-hialinoză tisulară care apare în afecţiunile cronice (adică tendinţa de îmbătrânire şi modificare a structurii ţesuturilor). Se va administra 2ml în puţină apă, la prânz.
Extractul din mlădiţe de MurRubus fructicosus MG=D1 este un remediu important anti-îmbătrânire tisulară, cu efect anti-inflamator şi cicatrizant. Din acesta propunem 2 ml în apă, seara.
Tratamentul cu cele trei preparate va dura 1-2 până la 3 luni de zile, în funcţie de intensitatea simptomatologiei. În acelaşi timp, se recomandă o dietă săracă în alimente acide, precum roşii, vinete, oţet, sucuri acidulate etc.
În paralel cu schema de Extracte glicero-alcoolice, pacientul va putea face spălături locale cu Mira (Plantextrakt), o soluţie cu acţiune dezinfectată, anti-inflamatorie şi cicatrizantă a mucoasei, de 2-3 ori pe zi.
Aceeaşi schemă de mai sus, foarte utilă în tratamentul candidozelor la adulţi, poate fi adaptată pentru tratamentul zăbăluţei la copii (sau muguet), care este altă afecţiune produsă de fungi, manifestată prin crăpături apărute în colţul gurii (uneori fisuri mari, care produc usturime şi sângerare).  
Pentru copii, dozele preparatelor vor fi mult mai mici, de circa 5-10 pic din fiecare preparat, iar în loc de Mira pentru spălături locale, vom prefera preparatul Plantagingival (Plantextrakt), care se va putea pensula la nivelul leziunilor. La copii, tratamentul va dura 3-4 săptămâni, în funcţie de intensitatea simptomelor, având grijă să se respecte aceeaşi dietă săracă în produse acide.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!