Osteoporoza post-menopauză - tratament cu gemoterapice

on . . Accesări: 9891

femeie_50_2.jpgRarefierea tramei osoase în a doua perioadă a vieţii este un proces fiziologic. În contextul îmbătrânirii generale a organismului, apare o fragilitate fizică generală, iar osteopenia moderată este fiziologică şi nu trebuie să cauzeze îngrijorări atât de mari precum starea generală de panică indusă de multe ori de informaţiile contradictorii din mass-media.
Þesutul osos mai rarefiat al persoanelor vârstnice arată că eforturile fizice pe care acestea le pot întreprinde sunt mai reduse, că viaţa lor trebuie să devină mai liniştită, mai relaxată, bazată mai mult pe calm şi înţelepciunea vârstei şi mai puţin pe alergătura şi graba vârstei tinere.
Tratamentele uneori agresive pentru osteoporoza post-menopauză cu produse de sinteză au multe efecte secundare, în special hepatice şi renale şi fără a rezolva problema osoasă (ţesutul osos se regenerează cu dificultate la vârsta a treia), adaugă noi alte probleme.
Medicina naturală oferă soluţii blânde, de echilibrare a structurii osoase. Pe lângă o dietă corespunzătoare, în care sursele naturale de calciu şi minerale ar trebui să fie nelipsite (rădăcinoasele, seminţele de dovleac şi susan, legumele şi fructele), tratamentul natural ajută la o îmbunătăţire blândă a calităţii ţesutului osos şi mai ales la dispariţia unor simptome neplăcute, atunci când există (dureri osoase, articulare etc).
Schema cu gemoterapice (Plantextrakt) pe care o prefer în tratamentul osteoporozei post-menopauză este următoarea:
Extract din mlădiţe de Mur- Rubus fructicosus MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa, împreună cu Extract din mlădiţe de Sequoia- Sequoia gigantea MG=D1, 2 ml în apă, la prânz şi Extract din mlădiţe de Merişor de munte- Vaccinium vitis idae MG=D1, 2 ml în apă, seara.
Extractul din mlădiţe de Mur- Rubus fructicosus MG=D1 are proprietăţi osteoblastice şi este indicat în sindroamele osteo-articulare senile, caracterizate prin osteoporoză dureroasă şi artroze.
Extractul din mlădiţe de Sequoia- Sequoia gigantea MG=D1 posedă o excelentă acţiune anti-senescentă, energetică, tonică şi stimulatoare generală, utilă mai ales la subiecţii vârstnici. Acţiunea biologică a preparatului este determinată de o creştere a 17-cetosteroizilor, cu acţiune energetică, tonică şi stimulatoare asupra organismului vârstnic. Efectul lor terapeutic se extinde şi supra scheletului osos, supus unor tulburări trofice la vârste înaintate, precum şi asupra proceselor de alterare osoasă din osteoporoză. Este indicat şi în întârzierea consolidării fracturilor osoase la adulţi şi vârstnici, precum şi în osteoporoza senilă.
Extractul din mlădiţe de Merişor de munte- Vaccinium vitis idae MG=D1 este remediul degringoladei biologice a terenului, reglând funcţionarea mai multor ţesuturi, printre care şi cel osteoarticular. Îmbunătăţind echilibrul florei intestinale, favorizează o ameliorare a absorbţiei digestive a nutrienţilor, în special a mineralelor, cu o îmbunătăţire generală a tonusului şi troficităţii tuturor ţesuturilor, inclusiv a ţesutului osos.

La aceste trei preparate, un alt gemoterapic important pentru reechilibrarea echilibrului ţesutului osos este Extractul din muguri din Jneapăn- Pinus montana MG=D1, cu tropism special asupra sistemului osteo-articular, cu stimularea ţesutului osos şi cartilaginos.
Sunt şi alte preparate gemoterapice ce pot fi indicate la anumite persoane, precum Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, sau Extractul din mlădiţe de Măceş- Rosa canina MG=D1 , dar cele prezentate mai sus sunt indicate în special în circumstanţele osteoporozei senile post-menopauză (andropauză) la vârsta a treia.
La aceste preparate se poate adăuga tratamentul homeopat, precum şi tratamentul cu suplimente nutritive naturale.
Mişcarea fizică blândă, plimbarea în aer liber şi expunerea moderată la soare reprezintă factori suplimentari pentru eficienţa tratamentului osteoporozei.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!