Tratamentul cu gemoterapice în conjunctivitele virale

on . . Accesări: 5504

ribes.jpgInflamaţia conjunctivei globului ocular se manifestă adeseori prin roşeaţă şi durere la nivelul albului ochilor, prin prezenţa a diferite senzaţii locale neplăcute, de la usturime şi arsură, până la senzaţia de nisip în ochi şi prin secreţii apoase, albicioase, purulente din ochi. Uneori ochii sunt atât de roşii, iar pleoapele umflate şi edemaţiate, încât persoana poate ţine cu greu ochii deschişi.
Conjunctivitele virale sunt mai frecvente în sezonul rece, întrucât frigul sensibilizează ochiul, iar imunitatea atât generală cât şi locală a organismelor este mai scăzută.
Conjunctivitele bacteriene, cu simptome grave şi prognostic sever trebuie întotdeauna tratate în mod clasic cu antibioterapie şi reprezintă urgenţe medicale importante. Tratamentul natural este indicat numai în formele virale sau inflamatorii, unde se obţine cele mai bune rezultate.
Gemoterapia (Plantextrakt) are o serie de preparate care pot fi utile atât pentru prevenţia, cât şi pentru tratamentul simptomatic al conjunctivitei.
Preventiv, în anotimpul rece, remediul favorit al medicilor naturişti este Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 2 ml în apă, o dată pe zi, dimineaţa, zilnic, 3-6 luni în anotimpul rece – cu câteva efecte notabile – creşterea rezistenţei organismului la frig, îmbunătăţirea circulaţiei periferice, creşterea imunităţii, efect anti-inflamator şi anti-alergic important. Persoanele care prezintă sensibilitate la nivelul ochilor şi care ştiu ca fac episoade repetitive de conjunctivite în anotimpul rece, numai prin administrarea acestui unic preparat pot avea o iarnă liniştită. În plus, pot avea supriza că nu răcesc toată iarna şi că organismul funcţionează mult mai eficient.
În cazul în care au apărut simptomele conjunctivitei, atunci se propune următoarea schemă de tratament:
Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, 2 ml în apă de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la prânz şi Extract din mlădiţe de Caprifoi- Lonicera nigra MG=D1, 2 ml în apă, de 2 ori pe zi, prânz şi seara, timp de 10-14 zile, cât durează simptomele inflamatorii. Un al treilea preparat care se poate adăuga la schema de mai sus este Extractul din sevă de Salcie albă- Salix alba linfa MG=D1, 2 ml în apă, de 2-3 ori pe zi, cu efect anti-inflamator şi decongestionant, indicat în special în conjunctivitele de sezon.
După trecerea episodului de conjunctivită se recomandă un produs de stimulare nespecifică a imunităţii, precum cele din gama Imunogrip (varianta Imunogrip junior pentru copii şi varianta îmbunătăţită Imunogrip plus Zinc şi vitamina C), în cure de 4 zile pe săptămână, circa 1-2 luni de tratament, pentru întărirea organismului şi evitarea episoadelor asemănătoare. Sau se poate continua schema de prevenţie cu Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1, o dată pe zi, în toată perioada sezonului rece.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!