Gemoterapia adjuvant în osteoporoză

on . . Accesări: 5728

plx.jpgOsteoporoza est caracterizată prin reducerea masei osoase şi apariţia unor grade diferite de fragilitate osoasă care cresc riscul de fractură. Vârsta, imobilizarea prelungită, tulburările hormonale, unele afecţiuni neoplazice, fumatul sunt factori implicaţi în apariţia osteoporozei. De asemenea poate apare în contextul a numeroase boli precum diabetul zaharat, malnutriţia, afecţiuni hepatice.
Scăderea masei scheletice este o manifestare generală a înaintării în vârstă. Pierderea osoasă legată de vârstă debutează mai precoce la femei şi are evoluţie mai rapidă care se agravează perimenopauză. De aceea se foloseşte termenul de osteoporoză postmenopauză.
Osteoporoza poate debuta cu o fractură (la nivelul coloanei vertebrale, femurului, radiusului) sau se poate manifesta prin dureri lombare şi apariţia unor tasări vertebrale.
Măsurile generale în tratamentul osteoporozei constau într-o dietă care să conţină o cantitate adecvată de proteine, calciu şi vitamina D.
Gemoterapia alături de mişcarea fizică uşoară şi regulată, alimentaţia echilibrată bazată în special pe alimente vegetale poate ameliora simptomatologia şi incetini evoluţia bolii.
Iată o schemă alcătuită din 3 preparate gemoterapice utilă în osteoporoză: dimineaţa 2 ml Extract din mlădiţe de Merişor- Vaccinium vitis idaea MG=D1, prânz 2 ml Extract din mlădiţe de Mur- Rubus fructicosus MG=D1, seara 2 ml Extract din mlădiţe de Sequoia- Sequoia gigantea MG=D1.
Această schemă se administrează timp de 2 luni şi se poate continua cu: Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 2 ml dimineaţa, Extract din muguri de Jneapăn- Pinus montana MG=D1 2 ml la prânz şi Extract din muguri de Viţă de vie- Vitis vinifera MG=D1 2 ml seara. După o pauză de 1-2 luni aceste scheme se pot repeta.

Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!