Hiperlipidemia - tratament gemoterapic

on . . Accesări: 4606

maslin.jpgÎn ultimii ani, pentru că foarte mulţi pacienţi au reuşit să facă investigaţii sistematice din sânge şi urină, precum şi ecografii anuale de control, a început să fie identificată mai frecvent problema creşterii lipidelor şi a colesterolului sanguin. Valorile crescute înseamnă un risc mare de depunere a grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge, o rigidizare a pereţilor vasculari şi o mai mare fragilitate a lor, precum şi creşterea riscului de trombi şi emboli, adică de blocaje ale vaselor sanguine. Întrucât vasele de sânge reprezintă principalele căi de circulaţie de fluidului vital al organismului, orice „blocaj” în circulaţia sângelui afectează atât zona implicată, cât şi organismul în totalitate.
Gemoterapia are o serie de remedii importante pentru reducerea nivelului lipidelor din sânge.
Schema cea mai indicată este reprezentată de combinaţia dintre Extractul din mlădiţe de Măslin- Olea europeae MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa şi Extractul din muguri de Arţar- Acer campestre MG=D1, 2 ml în apă, seara.
Extractul din mlădiţe de Măslin are o acţiune de scădere atât a lipidelor totale (a trigliceridelor), cât şi a colesterolului, precum şi o reglare a echilibrului lipidelor, ameliorând dislipidemia. În acelaşi timp, măslinul are o acţiune hipotensivă, dilatând arterele şi făcându-le mai elastice. De aceea, este în special indicat pentru hiperlipidemie la o persoană hipertensivă.
Extractul din muguri de Arţar au un organotropism deosebit pentru colecist, cu diminuarea nivelului colesterolului total şi a betalipoproteinelor. Este indicat în special în dislipidemii, asociate de cele mai multe ori cu disfuncţii colecistice.
Dacă persoana cu hiperlipidemie este hipotensivă, în loc de Olea europaea MG=D1 se poate folosi Extractul din mlădiţe de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1. Extractul este indicat în multe sindroame şi tulburări metabolice, fiind un mare tonic general al organismului şi drenor digestiv şi hepatic. Proprietăţile biologice ale extractului îl ajută să participe la încetinirea proceselor de senescenţă naturală şi să realizeze o reglare a activităţii glandelor de secreţie internă. Acest preparat trebuie administrat cu precauţie la hipertensivi, pentru că poate determina creşterea uşoară a tensiunii arteriale.
Pe lângă tratamentul natural şi suplimentele alimentare, din care esenţiale sunt cele cu acizi omega-3, hiperlipidemia se reglează şi printr-o dietă echilibrată, care să conţină alimente cât mai proaspete şi sărace în grăsimi.
Mişcarea fizică şi un stil de viaţă sănătos sunt alţi factori favorizanţi ai stării de sănătate.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!