Cerealele integrale în medicina naturală

on . . Accesări: 5542

cereale.jpgCând vorbesc despre cereale, nu mă refer la fulgii dulci şi cronţănitori pe care multă lume îi serveşte la micul dejun, înmuiaţi în lapte. Lăsând la o parte faptul că laptele se consumă cel mai bine seara, pentru că are un efect de calmare şi adormire (are efect sedativ bine documentat, cunoscut de toţi copii care adorm după ce beau lapte) – aceste „cereale” dulci nu fac decât să accentueze starea de relaxare şi sedare. Multă lume, după un astfel de mic dejun se simte toropită şi lipsită de vlagă şi putere.
Când vorbesc despre cereale, mă refer la seminţele nutritive cunoscute drept cereale integrale de mii de ani: dacii se bazau pe grâu, secară, orz şi ovăz, britanicii aveau ovăzul şi grâul, chinezii antici aveau orezul, meiul şi hrişca, egiptenii cultivau unul dintre cele mai bune sortimente de grâu din lume, hinduşii aveau orezul şi grâul, un număr mare de popoare africane aveau mei şi sorg, iar populaţiile Americii de sud cunoşteau cereale minunate precum qinoa sau porumbul.
Cerealele integrale sunt cereale care se consumă în întregime, nici una din părţile comestibile (tărâţele, germenele şi endospermul) nefiind înlăturată.
Multe dintre cereale precum orzul, hrişca, orezul integral (brun), meiul, ovăzul, secara, grâul, qinoa sunt gătite sub presiune sau fierte. Pot fi consumate şi produsele din cereale integrale, de la pâine la paste.
Cerealele integrale conţin carbohidraţi complecşi, proteine, grăsimi, vitamine şi minerale, într-o proporţie ideală pentru organismul omenesc. Imperiul Roman a cucerit lumea cu o armată hrănită exclusiv cu cereale integrale. Soldaţii romani mărşăluiau zeci de kilometri cu o traistă cu grâne în spate, din care făceau fierturi la locurile de popas, în care adăugau legumele şi fructele locale. Gladiatorii Romei erau cunoscuţi drept mâncătorii de mei.
Aceleaşi cereale sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina B complex, vitamina E şi fosfor (elementul cheie al creierului).
Dintre toate alimentele, cerealele integrale sunt cele mai ieftine, deoarece sunt atât de mult cultivate. Ele reprezintă sursa de energie a fiinţei umane.
În afară de faptul că reprezintă alimente echilibrate şi sănătoase, aceste cereale pot fi folosite în terapie, în diferite produse, cu efecte benefice asupra organismului.
În gemoterapie, Extractul din mlădiţe de Secară- Secale cereale MG=D1 este un preparat cu tropism selectiv pentru parenchimul hepatic, favorizând vindecarea fără urme a unei hepatite, ca urmare a unei acţiuni directe asupra hepatocitelor, cu normalizarea progresivă a valorilor transaminazelor hepatice. Preparatul are o acţiune citoprotectoare şi regenerativă asupra hepatocitelor. Poate fi administrat singur, dar de cele mai multe ori se asociază în tratament cu alte preparate precum Extractul din mlădiţe de Ienupăr- Juniperus communis MG=D1, Extractul din mlădiţe de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1 sau Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1. Schemele pentru fiecare persoană suferindă sunt individualizate, funcţie de simptomele clinice şi de rezultatele analizelor de laborator.
În fitoterapie, Extractul de Orz verde, Hordeum vulgare (Plantextrakt) – care este un extract vegetal din suc de orz verde, este un preparat recomandat pentru revitalizarea organismului, pentru aportul de proteine, vitamine (din grupul B, A, C, E, K), minerale (fier, calciu, mangan, magneziu, zinc, cupru, molibden) şi enzime (superoxid-dismutaza, SOD) pe care îl aduce. SOD este o enzimă care intervine în inactivarea radicalilor liberi, care favorizează îmbătrânirea celulelor. De aceea, curele periodice de suc de orz verde întăresc organismul, menţine tinereţea celulelor şi ţesuturilor şi energia organismului. SOD este principala enzimă de protecţie împotriva radiaţiilor solare şi a celor electromagnetice, la care multe organisme sunt atât de expuse în prezent. Sucul de orz verde, în cure de 10-14 zile pe lună, asigură o foarte bună protecţie şi detoxifiere a organismului.
În fitoterapia tradiţională, cura cu grâu încolţit este una dintre cele mai importante cure de regenerare şi tonifiere a organismului. Grâul încolţit este un stimulator al energiei organismului uman, datorită conţinutului de vitamina B şi alte vitamine, cât şi a diferitelor enzime. Cura de grâu încolţit opreşte căderea părului, măreşte sau reface acuitatea vizuală, întăreşte dinţii, ameliorează coordonarea mişcărilor. Este o procedură deosebit de simplă: se spală 50-100 g boabe de grâu, se pun într-un vas şi se acoperă cu apă. Se pun într-un loc cald şi se acoperă cu un prosop de hârtie. După 24 ore, firicelele de 1-2 mm de grâu încolţit pot fi consumate, ca atare sau macerate în puţină miere. Se consumă cam 7 linguri pe zi, timp de 3-4 săptămâni.
În homeopatie, remediul Avena sativa, din ovăz este un remediul foarte important pentru înbunătăţit nutriţia sistemului nervos şi a creierului. Este unul dintre cele mai bune tonice pentru stări de epuizare după afecţiuni debilitante (foarte bun în convalescenţă). Avena sativa este un remediu indicat în insomnia la bătrâni sau în insomnia de epuizare. De asemenea, este foarte bună pentru copii slabi, nervoşi, fără poftă de mâncare şi cu tulburări de somn.
Am dat doar câteva dintre cele mai cunoscute exemple de utilizare a cerealelor în terapie. Ele sunt mult mai multe şi regretabil, prea puţin cunoscute şi utilizate.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!