Macerate glicerinice pentru problemele verii: diareile estivale

on . . Accesări: 4871

afin_copy.jpgNici nu a început bine sezonul estival, ca au apărut deja micile “focare” de tulburări intestinale – mai mulţi copii şi adulţi cu tulburări tip diaree, vărsături, greţuri, deshidratare şi stare generală alterată. Cauza cea mai frecventa este consumul de alimente alterate sau de apă infestată, dar şi nerespectarea regulilor de igienă. Căldura verii stimulează dezvoltarea germenilor şi orice abatere (mâini murdare, veselă necorespunzător spălată etc.) favorizează apariţia problemelor de sănătate.
Tratamentul clasic al unei gastro-enterite estivale uşoare este postul, consumul de lichide, în special ceaiuri dezinfectante precum infuzii de mentă, de frunze de smochin, de muşeţel sau roiniţă, timp de 1-3 zile şi repaus în cameră răcoroasă.
Există o combinaţie de macerate glicerinice care pot ajuta la recuperarea rapidă după o astfel de problemă de sănătate, putând să fie administrate oarecum intensiv, adică fiecare în două doze pe zi.
Această combinaţie este reprezentată de Extractul din mlădiţe de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1, 2 ml în apă, la orele 8.00 şi 10.00 dimineaţa, Extractul din muguri de Nuc- Juglans regia MG=D1, 2 ml în apă, la orele 12.00 şi 14.00 şi Extractul din mlădiţe de Merişor de munte- Vaccinium vitis idae MG=D1, 2 ml în apă, la orele 16.00 şi 18.00. Sper ca aţi reţinut ideea, este vorba de administrarea la 2 ore a câte unuia dintre cele trei preparate (se poate începe la orice oră din zi, funcţie de momentul debutului problemelor). Perioada de timp pentru tratament este de 3,4 zile intensiv, adică tot la 2 ore interval, iar pe măsura ameliorării simptomelor clinice, se pot administra preparatele doar o dată pe zi, afinul dimineaţa, nucul la prânz şi merişorul de munte seara, timp de minim 7-10 zile, pentru reechilibrarea florei intestinale.
Extractul din mlădiţe de Afin- Vaccinium myrtillus MG= D1 are un organotropism direct asupra intestinului, fiind indicat atât în enteritele infantile, în colibacilozele intestinale, cât şi în diaree şi dizenterie, chiar de origine infecţioasă (întotdeauna asociat cu celelalte două preparate mai sus menţionate). Mlădiţele de afin sunt indicate şi în situaţii de meteorism şi fermentaţie intestinală excesivă, precum şi în colitele membranoase.
Extractul din muguri de Nuc- Juglas regia MG=D1 are, printre altele, o acţiune de reglare a florei bacteriene intestinale, fiind indicat în disbiozele intestinale. Împreună cu Extractul din mlădiţe de Merişor de munte- Vaccinium vitis idae MG=D1 este indicat şi în diareele secundare care apar după folosirea antibioticelor. Extractul din muguri de nuc are o acţiune anti-inflamatorie, anti-bacteriană şi cicatrizantă.
Există şi o formulă homeopată utilă pentru diareea estivală, formula 24, care poate fi administrată în situaţii de urgenţă 3 granule din 2 în 2 ore, 4-5 doze pe zi, timp de 3-4 zile. Ea poate fi asociată cu schema din gemoderivată indicată mai sus şi cu dieta obligatorie pentru refacerea florei intestinale.
În tablourile clinice severe de gastro-enterită, cu vărsături şi diaree de neoprit, este obligatorie prezentarea la spital, la secţia de urgenţă, pentru perfuzii de rehidratare şi reechilibrare, atât pentru adulţi, cât mai ales pentru copii.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!