Extractul din mlădiţe de păducel - acţiune biochimică şi clinică

on . . Accesări: 7135

Mulţi pacienţi se plâng de apariţia simptomelor cardiace supărătoare, reprezentate de palpitaţii sau dureri precordiale. Palpitaţiile nu sunt periculoase, nu determină (de cele mai multe ori simptome severe), dar ridică semne de întrebare cu privire la vascularizaţia cordului şi buna sa funcţionare. De asemenea, tulburările din angor sau dureri precordiale sunt din ce în ce mai frecvent întâlnite în clinică, fără alte modificări obiective pe ECG sau fără alte semne de suferinţă fizică.
În această situaţie, diagnosticul care se pune este cel de sindrom neurocardiac cu anxietate precordială „sine materia” tip angină toracică.
Preparatul natural indicat este Extractul din mlădiţe de Păducel- Crataegus oxyacantha MG=D1, 2 ml în apă, de 2-3 ori pe zi, 1-2 luni. Probele farmacobiochimice şi farmacodinamice au demonstrat că păducelul se comportă ca un beta-antagonist parţial: pe plan molecular, acţiunea Crataegusul-ului se explică prin intermediul procianidelor oligomerice care inhibă fosfodiesteraza intracelulară. De aici rezultă o creştere a concentraţiei adenozin-monofostaf-ciclic (AMP), intermediar important al metabolismului celular.
Pe plan organic, Crataegus oxyacantha MG=D1(păducelul) determină o relaxare a zonelor micilor vaselor arteriale, cu o creştere ulterioară a vascularizaţiei coronariene şi o beta-stimulare uşoară şi indirectă a miocardului.
Noi cercetări experimentale au atestat acţiunea cardiotropă a preparatului, asupra sistemului circulator şi asupra hipertensiunii arteriale periferice. Păducelul reduce rezistenţa vasculară periferică, reducând în consecinţă post-încărcarea cordului şi mărind volumul cardiac pe minut şi activitatea cordului.
Crataegus oxyacantha MG=D1 (păducelul) este tonic cardiac, diminuă şi reglează pulsaţiile inimii. Posedă o acţiune ant-spastică şi coronarodilatatoare, inducând o mai bună irigaţie coronariană şi reducând încărcarea auriculară dreaptă a cordului.
Acţiunea coronarodilataroare poate fi potenţată de Extractul din muguri de Liliac- Syringa vularis MG=D1, care are organotropism asupra vaselor coronare.
Crataegus oxyacantha MG=D1 are multe indicaţii clinice, cele mai frecvente fiind:
hipertensiunea arterială, cu alterări ale frecvenţei cardiace (în această situaţie, asocierea benefică fiind cu Extractul din mlădiţe de Măslin- Olea europaea MG=D1)
inima senilă cu uşoară hipertensiune senilă şi care nu necesită încă digitalice
alterări ale ritmului cardiac: aritmie extrasistolică, palpitaţii, tahiartimie, forme uşoare de tulburări bradicardice ale ritmului cardiac, forme uşoare de extrasistole atriale cu ritm de bază bradicardic
angina pectorală (stadiile I şi II), precordialgii şi tulburări nevrotice funcţionale tip angină pectorală (asociat de cele mai multe ori cu Extractul din muguri de Sânger- Cornus sanguinea MG=D1 şi Extractul din muguri de Tei- Tilia tomentosa MG=D1). Acţiunea asupra ECG este notabil influenţată de Cornus sanguinea, care protejează miocardul în cadrul existenţei unei tendinţe infarctuale.
insuficienţă cardiacă în stadii incipiente, în special prin supraîncărcare cord drept; scăderea capacităţii funcţionale cardiace corespunzătoare stadiilor I-II NYHA
Extractul din muguri de Păducel- Crataegus oxyacantha MG=D1 poate fi administrat la persoanele cu suferinţe cardiace în paralel cu tratamentul clasic pe care acestea îl au de urmat, fiind un adjuvant important al acestui tratament. Folosirea sa previne utilizarea de doze mari de medicamente cardiotonice şi menţinerea pe o perioadă cât mai lungă a unei funcţionalităţi acceptabile a inimii.
 
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!