Extractul din muguri de Tei argintiu- un sedativ natural

on . . Accesări: 10275

Extractul gemoterapic din muguri de Tei argintiu se obţine prin macerarea în soluţie hidroglicero - alcoolică D1 a mugurilor primăvăratici. Ca şi organotropism acţionează în principal asupra sistemului nervos central şi neurovegetativ, musculatura netedă şi striată, aparat cardio-vascular. Maceratul glicerinic din Tilia Tomentosa reprezintă tranchilizantul vegetal prin excelenţă. Acţiunea sa sedativă, anxiolitică, antispastică, uşor hipnotică se exercită asupra substanţei reticulate crescând nivelul serotoninei, cu efect calmant. Are influenţă şi asupra inimii şi a sistemului vascular arterial .
Este indicat în insomnia adultului şi copilului, distonie neurovegetativă cu manifestări de anxietate, nevroze, sindroame anxioase, epilepsie ( crize de tip petit mal), hiperemotivitate, dezobişnuirea de somnifere, tulburări depresive cu anxietate la femei datorate contraceptivelor.
Datorită proprietăţilor antispastice, relaxante asupra musculaturii netede şi acţiunii vasodilatatoare şi hipotensoare îşi găseşte indicaţii în eretism cardiac cu palpitaţii şi anxietate, spasme coronariene, dureri precordiale, valori tensionale crescute în condiţii de stres.
Acţiunea spasmolitică se exercită şi asupra tubului digestiv înlăturând spasmele şi contracturile de la acest nivel. Are acţiune coleretic- colagogă stimulând eliminarea bilei în intestin. Se recomandă în diskinenezie biliară hipertonică, colici spastice la nivelul tractului digestiv, gastralgii. 
 Ca şi mod de administrare posologia e următoarea: adulţi şi copii peste 7 ani: câte 50-75 de picături (2-3 ml), în puţină apă, de 2-3 ori pe zi sau câte 20- 40 de picături, în puţină apă, de 2 ori pe zi, în caz de efect paradoxal de uşoară excitaţie. La copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani: 10 - 40 de picături, în puţină apă, seara la culcare. Doza se va alege prin tatonare, pornindu-se de la doza minimă de 10 picături.
Acest produs gemoterapic nu prezintă toxicitate sau risc de acumulare şi poate fi indicat atât la copii cât şi la persoanele vârstnice. Se poate administra în sarcină şi în cazul oraganismelor debilitate fără să ne temem de apariţia unor efecte secundare.
 
 Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!