Mugurii de smochin şi durerile de stomac

on . . Accesări: 10742

Smochinul este originar din Orientul asiatic. Se cultivă de milenii pe coastele mediteraneene. Era considerat în credinţa antică un arbore cosmic , fiind prin seva sa lactescentă expresia energiei universale. Platon recomanda filosofilor smochinul pentru revigorarea “inteligenţei”. Fructele sunt considerate un aliment foarte hrănitor având numeroase proprietăţi nutritive.
Sunt recunoscute şi folosite din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile digestive, laxative, expectorante, tonice, astringent. Pentru maceratul glicerinic se folosesc mugurii , recoltaţi la începutul primăverii. Compoziţia chimică este complexă şi bogată în principii active care îi conferă multiple posibilităţi de acţiune atât la nivelul sistemului nervos cât şi la nivelul tubului digestiv. Xantotoxina, furocumarine cu actiune fotodinamică, enzime digestive, mucilagii, vitamine, oligominerale, sunt câteva elemente care în mod sinergic, restabilesc echilibrul perturbat al organismului.
Extractul din muguri de Smochin- Ficus carica MG=D1 restabileşte echilibrul neurovegetativ, favorizează cicatrizarea mucoasei de la nivelul tractului gastrointestinal, îmbunătăţeşte motilitatea la acest nivel şi reglează secreţia gastrică. Este indicat în: dischinezii gastrice, gastrite hiper- sau hipotonice, colite; adjuvant în manifestări neurovegetative şi psiho-somatice la nivelul tractului digestiv, depresie, nevroză fobică şi obsesivă. Adjuvant în ulcer duodenal şi gastro-duodenal cu dureri şi tulburări dispeptice (care nu răspunde la tratamente alopate sau în caz de recidivă), inflamaţii ale mucoasei gastroduodenale (gastrite, gastroduodenite, colite). Se poate administra  singur sau asociat în tratament de lungă durată. Dupa tratamente prelungite se constată o dispariţe a imaginii radiologice caracteristică ulcerului gastric sau duodenal în 60 % dintre cazurile tratate numai cu Ficus şi 80 % în care Ficus a fost combinat si cu alte gemoterapice. Favorizează cicatrizarea ulcerelor şi contribuie la regularizarea secreţiei de suc gastric (Fernando Piterà).
Se poate administra ca remediu unic sau asociat cu alte preparate gemoterapice reechilibrându-se astfel mai multe disfuncţionalităţi.
În ulcerul duodenal şi gastro-duodenal se administrează Extract din muguri de Smochin- Ficus carica MG= D1 2ml dimineaţa şi seara asociat cu Extract din muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1 2ml la prânz. Tratamentul se continuă timp de 2 luni şi se repetă la nevoie sau se fac cure de două ori pe an.
Schema de tratament în gastrite hipo sau hipertonice este următoarea: cure de 2 luni, primăvara şi toamna cu Extract din muguri de Smochin- Ficus carica MG=D1 2 ml dimineaţa, Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 2 ml prânz şi Extract din muguri de Tei argintiu- Tilia tomentosa MG=D1 2 ml seara.
În inflamaţiile de la nivelul colonului se administrează Extract din muguri de Smochin- Ficus carica MG=D1 2 ml dimineaţa, Extract din muguri de Castan comestibil- Castanea vesca MG=D1 2 ml la prânz şi Extract din mlădiţe de Merişor- Vaccinium vitis- idaea MG=D1 2 ml seara.
 Alergiile şi eritemul apărute în urma expunerii la soare se tratează cu Extract din muguri de Smochin- Ficus carica MG=D1 2 ml dimineaţa şi Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1  2 ml la prânz (coacăzul având efect antiinflamator).
În spasmofilie se asociează Extract din muguri de Smochin- Ficus carica MG=D1 2 ml dimineaţa, Extract din muguri de Tei argintiu- Tilia tomentosa MG=D1 2 ml la prânz şi Extract din muguri de Brad- Abies pectinata MG=D1 2 ml seara. Asocierea cu teiul argintiu este utilă şi în insomniile datorate tulburărilor neuro-vegetative.
Mugurii de Ficus carica au un tropism electiv pentru mucoasa tractului gastrointestinal acţionând ca reglator la acest nivel dar acţionează şi la stabilizarea fondului emoţional atât de important în apariţia disfuncţionalităţilor gastrointestinale.

Dr. Simona Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!