Prevalenţa insuficienţei cardiace în România, aproape dublă faţă de restul Europei

on . . Accesări: 2149

un milion de smartphones pentru un studiu cardiologic 400 rsÎmbunătăţirea prognosticului pacienţilor spitalizaţi cu insuficienţă cardiacă care suferă nenumărate reinternări, în ciuda terapiilor existente, este una din priorităţile prof. dr. Mihai Gheorghiade, specialist în domeniul cardiologiei din SUA.


În acest context, conferinţa organizată joi la Institutul de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară "CC Iliescu" a abordat lacunele din programele de tratament al insuficienţei cardiace care trebuie depăşite: nevoia de a găsi soluţii eficiente pentru a combate costurile din ce în ce mai mari din sistemul de îngrijire a bolnavilor cardiaci.

La conferinţa susţinută de prof. dr. Mihai Gheorghiade s-a făcut referire şi la nevoia de noi scheme de tratament pentru pacienţii în cazul cărora terapiile deja existente nu au dat rezultate, la necesitatea de a identifica pacienţii cu cel mai mare risc de fi spitalizaţi sau, mai grav, cu cel mai mare risc de deces.


Totodată, a fost evidenţiată şi nevoia de sisteme de îngrijire a bolnavilor, în care schemele de tratament să fie aplicate uniform tuturor celor care au nevoie de acestea, dar şi de a identifica şi de a educa generaţiile viitoare de medici cardiologi.
Dr. Ovidiu Chioncel, de la Institutul CC Iliescu, a subliniat că insuficienţa cardiacă este o boală frecventă.


"În România e foarte frecventă şi un studiu recent făcut de noi arată o incidenţă de 4,7%, ceea ce este enorm". El a adăugat că mortalitatea este mare în rândul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă.

Referitor la cazurile noi, dr. Chioncel a menţionat că acestea sunt de 3-4 la mie.

"Statisticile noastre din păcate sunt duble faţă de restul Europei. Insuficienţa cardiacă este o boală complicată în primul rând pentru bolnavi, dar şi pentru sistemele de sănătate, cheltuielile legate de diagnostic sunt foarte mari. Boala este complicată şi pentru aparţinătorii pacienţilor, care trebuie să-i urmărească. Are o rată mare de reducere a calităţii vieţii. Nouă din zece oameni cu insuficienţă cardiacă nu ştiu că au această boală" a subliniat medicul.


El a menţionat că România este singura ţară din Europa de Est care are un Registru cu insuficienţa cardiacă. "Ştim câţi bolnavi se internează, câţi bolnavi mor, care sunt formele clinice cu care se prezintă la spital" a punctat dr. Chioncel.


El a spus că accesul la tratamentul intervenţional este foarte mic, doar un român din 100 având acces, în timp ce în celelalte ţări raportul este de 19 din 100.


Prof. dr. Cezar Macarie, şef secţie Cardiologie la Institutul CC Iliescu, a reliefat că insuficienţa cardiacă este foarte frecventă, iar riscul de face boala creşte cu vârsta.


"În ţările din Europa de Est sunt puţine studii de prevalenţă. Noi am făcut studiul de prevalenţă în anul 2001 şi prevalenţa este aproape dublă decât în Europa, peste 4%, este o prevalenţă foarte mare care are o explicaţie, noi trăim într-o ţară în care prevalenţa câtorva mari generatori de insuficienţă cardiacă, aşa cum spunea prof. Gheorghiade, are câteva rădăcini. Una dintre cele mai importante rădăcini este hipertensiunea arterială, care nu este descoperită la timp, nu este tratată la timp şi bine, adică, să fie controlată. Este evident că într-o ţară în care prevalenţa hipertensiunii arteriale este de peste 40%, la care adăugăm o altă rădăcină, care până acum părea firavă, dar începe să devină importantă şi în România, diabetul zaharat, prevalenţa este mare. În urmă cu câteva decenii diabetul zaharat avea o prevalenţă în România în jur de 1% sau chiar sub. Acum este în creştere. Dacă mai adăugăm obiceiul urât al fumatului găsim cel puţin 3 sau 4 cauze importante care ne explică prevalenţa mare a insuficienţei cardiace", a explicat prof. dr. Macarie.


Unul dintre cele mai importante programe realizate în România după 1990 este Programul de tratament intervenţional al infarctului de miocard, a evidenţiat prof. dr. Macarie. El a subliniat că la ora actuală infarctul de miocard este tratat la fel ca şi în celelalte ţări europene. În opinia sa, cu cât vom avea un sistem extra spitalicesc mai performant, cu atât mai bine se vor simţi bolnavii.


Prof. dr. Cezar Macarie a subliniat că România are unul dintre cele mai bune Registre de insuficienţă cardiacă din lume şi programe de educaţie pentru insuficienţă cardiacă, pacienţii sunt mai bine trataţi, dar, cu toate acestea, rata recăderilor, rata mortalităţii intra spitaliceşti şi imediat după externare rămâne încă crescută.


"Rămâne o problemă deschisă, este dacă vreţi o provocare nu numai pentru România, este o provocare pentru întreaga lume medicală. Pentru că şi în România şi în alte ţări şi în SUA ne concentrăm numai asupra aşa numitelor boli de imagine, boli cu o prevalenţă mult mai mică, cancerul, HIV-ul tuberculoza, uităm ori ne facem că nu ştim că, de pildă, insuficienţa cardiacă are o mortalitate mai mare decât oricare dintre cancere" a menţionat medicul.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!