Obezitatea la tineri duce la creşterea de două ori a mortalităţii înainte de 55 de ani

on . . Accesări: 1447

t1larg.fat.acceptance.gi rsTinerii supraponderali în jur riscă de două ori mai mult să moară înainte de 55 de ani decât cei cu greutate normală, potrivit unui studiu publicat marţi şi preluat de 20minutes.ch.

Studiul, început acum 33 de ani, s-a desfăşurat pe 6.500 de tineri danezi care aveau atunci 22 de ani, dintre care 97 (1,5%) erau obezi în stadiul iniţial al cercetării. La vârsta de 55 de ani, aproape jumătate aveau diferite boli (diabet, hipertensiune, tromboze, infarct) sau muriseră.

Potrivit cercetătorilor danezi, al căror studiu a apărut în revista British Medical Journal Open, tinerii obezi riscau de opt ori mai mult să facă diabet şi de patru ori, tromboze, decât ceilalţi care nu erau supraponderali. Riscul era de două ori mai mare să aibă hipertensiune, să facă infarct sau să moară înainte de 55 de ani.

Problemele de sănătate au fost legate de gradul de obezitate, fiecare creştere cu un punct a indicelui de masă corporală (IMC) traducându-se printr-un risc cu 5% mai mare să facă infarct, cu 10%, să aibă tromboză şi cu 20%, diabet.

Creşterea numărului de persoane cu boli legate de obezitate riscă 'să creeze o povară fără precedent în sistemul de sănătate în deceniile următoare', arată autorii cercetării.

Deşi studiul a fost realizat doar pe bărbaţi, femeile nu au cum să fie ocolite de acest fenomen, încheie ei.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!