Medicii suedezi refuză să opereze pacienţi fumători

on . . Accesări: 1343

renunta la fumat rsUniunea medicilor din Suedia a publicat un comunicat în care anunţă că de acum încolo pacienţii care au viciul fumatului vor fi operaţi doar în cazurile în care intervenţia chirurgicală este necesară pentru salvarea vieţii.

Practic în acelaşi timp, o serie de organizaţii sociale influente din această ţară au cerut interzicerea totală a fumatului începând din 2025 şi implementarea unui program pentru dezobişnuirea forţată a fumătorilor de viciul lor. Astfel, aproape 15% dintre suedezi, cărora le place să se delecteze fumând, s-au pomenit în noua castă a 'intangibililor', notează, vineri, cotidianul rus Novîe Izvestia.

De altfel, trecerea simbolică a fumătorilor suedezi în categoria de 'cetăţean de mâna a doua' a avut loc încă în urmă cu cinci ani, când întreaga Suedie urmărea un caz anchetat de Justiţia Ecologică a ţării. Un fost avocat, care locuia într-o vilă din sudul Suediei, a scris plângere împotriva vecinei sale care fuma lângă casa sa pe un teren comun. Avocatul afirma că vântul duce 'fumul otrăvitor' în direcţia sa şi din acest motiv el este nevoit să-şi petreacă mult timp din viaţa sa preţioasă cu masca de gaze pe cap. Situaţia comică s-a transformat într-o dramă. La locul 'crimei' s-a deplasat o comisie care a făcut măsurătorile corespunzătoare şi a luat partea reclamantului. Pârâtei care 'otrăvea aerul' i s-a interzis să fumeze pe o bună parte din propriul teren, destul de vast. În cazul în care aceasta ar fi depăşit zona trasată în acest scop de experţi, femeia urma să fie evacuată forţat.

De atunci, suedezii se tot judecă între ei. Nefumătorii îi atacă pe fumători, prinşi cu ţigara în gură de concetăţenii vigilenţi ba în scara blocului, ba la balcon, ba în apropierea unui teren de joacă pentru copii. În majoritatea cazurilor, 'poluatorii aerului' sunt declaraţi vinovaţi şi condamnaţi la pedepse administrative şi băneşti.

Nu este de mirare că în această atmosferă de respingere totală a fumatului numărul celor care practică acest viciu se reduce constant. Dacă în anii 1950 fuma fiecare al doilea suedez adult, acum 'fosta măreaţă armată de fumători s-a redus până la un biet detaşament'. Potrivit diverselor studii, de ţigară nu se pot lăsa doar între 10-15% din populaţia Suediei. Ca o comparaţie, Novîe Izvestia precizează că, potrivit Institutului de Statistică Rosstat, în Federaţia Rusă fumează circa 31% dintre locuitori.

Acum a început atacul la adresa ultimilor fumători. Spitalele din Suedia le-a declarat boicot: Uniunea medicilor şi Uniunea chirurgilor din Suedia au dat publicităţii o declaraţie comună, în care au informat opinia publică de decizia radicală pe care au luat-o. Începând din primăvara lui 2013, persoanele fumătoare vor fi operate doar în cazul care lipsa operaţiei le va pune în pericol viaţa. În toate celelalte situaţii, pe masa de operaţie vor fi aduşi doar pacienţii care au scăpat de viciul fumatului.

Medicii suedezi îşi motivează decizia prin necesitatea de a economisi mijloace pentru reabilitarea bolnavilor. Potrivit statisticilor, fumătorii sunt supuşi de două ori mai des ca alţi pacienţi riscului de apariţie a complicaţiilor postoperatorii. 'În situaţia unei operaţii de urgenţă, noi cerem stoparea fumatului în ajun, însă în cazul unei operaţii planificate - încetarea fumatului cu şase-opt săptămâni înainte. Pacientului care a decis să dea ţigara la o parte i se va propune susţinere morală şi psihologică sub forma unor discuţii cu specialiştii', anunţă medicii suedezi.

La rândul său, Asociaţia bolnavilor de cancer din Suedia a publicat o scrisoare deschisă în cotidianul Dagens Nyheter, în care le-a cerut politicienilor să impună un program de interzicere totală a fumatului începând din 2005. Înainte de aceasta se propune iniţierea unor măsuri în vederea restricţionării ţigărilor pe teritoriul ţării. Prin acestea - majorarea preţului la produse de tutungerie /deja la ora actuală un pachet de ţigarete costă în Suedia circa 6 euro/, înăsprirea interdicţiilor la fumat în locurile publice, transferarea vânzării de ţigări în farmacii şi mai ales elaborarea unui program de tratament forţat a persoanelor care nu sunt în stare să 'stingă singuri' ţigara.

Într-un cuvânt, se recomandă ca fumătorii să fie trataţi întocmai ca narcomanii. Pe aceştia statul îi ajută să scape de viciul lor, iar în societate ei stârnesc un sentiment amestecat de dispreţ şi milă, acelaşi care se propune a fi cultivat la adresa fumătorilor. Cauza apariţiei acestui 'manifest' au constituit-o rezultatele ultimelor studii, potrivit cărora circa 80% dintre cei care au fost diagnosticaţi cu cancer la plămâni sunt fumători.

De altfel, asemenea proiecte ar putea rămâne doar pe hârtie. Ministrul suedez al sănătăţii, Maria Larsson, a declarat că împărtăşeşte sentimentele adversarilor fumatului, dar se va pronunţa împotriva acţiunilor radicale pe care aceştia le propun, inclusiv împotriva 'criminalizării' fumatului. 'Vom fi nevoiţi să alocăm prea multe forţe de poliţie pentru a urmări această nouă categorie de infractori. Cred că vom reuşi să depăşim problema dacă vom folosi un set de măsuri mai blânde pentru a determina partea fumătoare a populaţiei să renunţe la acest viciu', a declarat ministrul. În opinia sa, refuzul medicilor de a-i opera pe fumători constituie tocmai o asemenea măsură.

Sursa: AGERPRES

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!