Premiul Nobel al biologului Francis Crick, care a descoperit structura ADN-ului, va fi scos la licitaţie

on . . Accesări: 1370

nobel rsPremiul Nobel decernat în 1962 biologului britanic Francis Crick pentru descoperirea structurii ADN-ului va fi scos la licitaţie de familia sa, alături de una din bluzele sale de laborator, cărţi şi alte amintiri, potrivit casei Heritage Auctions, citate de AFP.

Este primul premiu Nobel scos la licitaţie în ultimii 70 de ani, preţul de pornire fiind de 250.000 dolari.


O parte din veniturile încasate din vânzarea la licitaţie - 10 aprilie la New York - a obiectelor menţionate va finanţa cercetările Institutului Francis Crick, care urmează să îşi deschidă porţile la Londra în 2015.

Familia biologului, mort în 2004, a spus că Francis Crick era un om modest care prefera să îşi pună în birou un tablou mare în alb şi negru şi un portret al lui Darwin decât să îşi afişeze numeroasele premii primite.

Premiul Nobel se afla de aproape 50 de ani printre lucrurile personale ale omului de ştiinţă şi acum familia speră să fie cumpărat de un muzeu sau un institut pentru ca publicul să îl poată vedea. 'Sperăm ca, fiind expus, să devină o sursă de inspiraţie pentru viitoarea generaţie de oameni de ştiinţă', a spus nepoata lui, Kendra Crick.

Născut în Anglia, în 1918, Francis Crick a studiat mai întâi fizica, fiind apoi preocupat de biologie, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Crick şi prietenul său, James Watson, zoolog şi genetician american, au lansat în 1953 structura în elice dublă a moleculei de ADN, pentru care au primit, alături de biofizicianul Maurice Wilkins, premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină în 1962. Francis Crick a mai efectuat timp de 30 de ani cercetări moleculare de mare importanţă.

Pe spatele medaliei sunt gravate iniţialele sale şi data acordării premiului Nobel. Vor mai fi supuse vânzării la licitaţie diploma de două pagini şi cecul de aproape 86.000 coroane daneze care au însoţit premiul.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!