Ministerul Sănătăţii a cerut CJ Buzău să ia măsuri împotriva persoanelor care au permis legarea copiilor de paturi

on . . Accesări: 1241

5 rsMinisterul Sănătăţii a solicitat Consiliului Judeţean Buzău să ia măsuri împotriva persoanelor care au permis ca mai mulţi copii să fie legaţi de pat la Spitalul Judeţean Buzău şi a avertizat că astfel de practici nu sunt acceptate, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.


"Ministerul Sănătăţii nu poate să înţeleagă modul în care au fost legaţi aceşti copii şi tratamentul inuman aplicat de către personal şi nu găseşte nicio justificare pentru acest act", a declarat dr. Raed Arafat.


El a precizat că analiza făcută în ziua respectivă a arătat că în unitate se aflau şase doctori, nouă asistente, două infirmiere îngrijitoare plus 27 de mame însoţitoare la 27 de copii din cei 66 internaţi în spital. Dintre aceştia, numai opt aveau probleme neuropsihiatrice şi de infecţii respiratorii, a arătat secretarul de stat.


Dr. Raed Arafat a spus că în urma anchetei făcute de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Buzău a fost redactat un raport ale cărui concluzii au fost trimise Consiliului Judeţean împreună cu solicitarea din partea Ministerului Sănătăţii să se ia măsuri aspre împotriva celor care au răspuns de aceşti copii şi au autorizat să fie legaţi de pat.


Mai mulţi copii cu nevoi speciale, care provin din centre de plasament, au fost descoperiţi pe 28 ianuarie, de un post de televiziune local, legaţi de paturi în secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău. Medicii au motivat acest gest spunând că personalul medical nu este suficient şi din această cauză copiii internaţi nu pot beneficia de supraveghere continuă, aşa cum este prevăzut în lege, iar pentru a se asigura că micuţii nu se vor răni, asistentele au decis să îi lege de paturi.
Secretarul de stat s-a referit şi la cazurile de la Bistriţa, Cluj, Craiova şi Iaşi.


În legătură cu cele două decese, respectiv a fetiţei de la Bistriţa şi a copilului de la Cluj care a suferit un stop cardiac în curtea şcolii, se aşteaptă rezultatul de la Institutul de Medicină Legală pentru a afla cauza decesului. În acelaşi timp Poliţia şi Colegiul Medicilor au început o anchetă în aceste două cazuri, însă fără autopsie nu se poate merge mai departe, a precizat secretarul de stat.


Referitor la cazul de la Craiova, dr. Raed Arafat a spus că starea gravidei transferată de la maternitate la Spitalul Judeţean şi care este în stare critică, fiind sub comă indusă medicamentos şi intubată, este în uşoară ameliorare. Medicii exclud o corelare între naştere şi complicaţiile pe care femeia le are în prezent, a arătat secretarul de stat. Arafat a adăugat că femeia este ventilată mecanic pentru problemele pulmonare pe care le are şi i se asigură tot tratamentul.


În ceea ce priveşte cazul de la Iaşi, respectiv administrarea medicamentului Viagra la copii, dr. Raed Arafat a subliniat că este responsabilitatea medicului care administrează tratamentul.


"Vom solicita punctul de vedere al Colegiului Medicilor din România şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului", a menţionat secretarul de stat, adăugând că dacă aceştia se bazează pe studii ştiinţifice Ministerul Sănătăţii nu are nici un comentariu.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!