Conferinţă privind aderarea României la organizaţia Danube Soya

on . . Accesări: 1454

Danube-Soia-proiect-AO134528ZR rsRomânia va semna "Declaraţia pentru Soia Dunăreană" pentru stimularea cultivării soiei nemodificate genetic în statele riverane, la finalul unei conferinţe de presă susţinute miercuri de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.


Acesta se va întâlni miercuri dimineaţă cu o delegaţie austriacă din care fac parte Ernst Simmerl, ministrul Plenipotenţiar pentru Agricultură şi Mediu al Ambasadei Austriei la Bucureşti, şi Matthias Kron, preşedintele Asociaţiei 'Soia Dunăreană'.


Mediul academic agricol şi producătorii români şi-au dat acordul pentru aderarea României la organizaţia 'Danube Soya".


Recent, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a dispus consultarea mediului academic şi a producătorilor din România în scopul obţinerii consensului pentru semnarea declaraţiei, în contextul în care organizaţia 'Danube Soya' cât şi ministrul Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, au solicitat celor 17 state europene să adere la 'Declaraţia Dunării' privind stimularea cultivării soiei nemodificată genetic în statele riverane.


"În baza textului Declaraţiei şi a documentelor transmise de 'Danube Soya', mediul academic agricol, reprezentat de conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi-a exprimat acordul pentru semnarea Declaraţiei în cauză. Din punct de vedere ştiinţific prezintă interes introducerea soiurilor performante care să permită obţinerea de beneficii importante agricultorilor, dar o astfel de situaţie u ar trebui să afecteze orice altă decizie viitoare privind cultivarea de plante proteice", potrivit MADR.


În data de 19 ianuarie 2013, reprezentanţii MADR afirmau că România nu este încă pregătită să semneze 'Danube Soya Declaration', alături de celelalte state riverane Dunării, pentru că doreşte să ia în considerare toate opiniile mediului academic românesc, precum şi pe cele ale organizaţiilor şi asociaţiilor de fermieri.


România a salutat iniţiativa Austriei de aderare la la organizaţia 'Danube Soya", care arată necesitatea identificării unor surse de proteină vegetală pentru asigurarea necesarului de consum intern al sectorului zootehnic din UE, în condiţiile unor importuri masive din ultimii ani, în special de soia şi porumb din SUA, Brazilia, Argentina.


"România, consecventă principiilor susţinute până în prezent, de a lua în considerare opiniile ştiinţifice exprimate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi mediul academic naţional, nu fost pregătită să semneze această Declaraţie cu ocazia Târgului Săptămâna Verde - 2013 de la Berlin", menţionau reprezentanţii MADR.


În cadrul târgului Săptămâna Verde - Berlin 2013, în data de 19 ianuarie, a fost semnat documentul 'Danube Soy Declaration' de către opt state state riverane Dunării.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!