2010 ar trebui să fie ultimul an de sacrificiu pentru medici

on . . Accesări: 4339

medic.jpgPersonalul din domeniul sanitar se va lupta să recâştige anumite drepturi pe care le-a pierdut iar acesta trebuie să fie ultimul an de sacrificiu pentru medici, asistente şi celelalte persoane care lucrează în sănătate, susţine preşedintele Sanitas, Marius Petcu. 'Vreau să transmit un mesaj de Ziua Naţională a Sănătăţii: cred că anul acesta ar trebui să fie ultimul an de sacrificiu pentru personalul din sistemul sanitar. Am înţeles că această perioadă de criză trebuie să aducă şi insatisfacţii şi le-am acceptat, considerând că interesul naţional trebuie să primeze, dar acesta este momentul când trebuie să spunem 'stop'. După acest an ne propunem să reluăm acţiunile noastre de recâştigare a drepturilor pierdute şi de a obţine drepturi noi. Personalul sanitar nu este beneficiarul unei poziţii adecvate în societatea românească şi continuăm să ocupăm o poziţie nu tocmai onorantă în sistemul bugetar' - a declarat Marius Petcu miercuri la Cluj.

Liderul Satitas a explicat că doar aşa se poate opri exodul profesioniştilor români din domeniul sănătăţii, deoarece după ce ies de pe băncile şcolii, medicii şi asistenţii îşi fac bagajele fără niciun regret şi pleacă în ţări unde sunt mai bine plătiţi şi mai bine trataţi. El a spus că în prezent România se confruntă cu un deficit de personal de 27.000 de specialişti.

Petcu a afimat că dacă nu se va găsi deschiderea necesară la Ministerul Sănătăţii sau la CNAS, sindicaliştii sunt pregătiţi să adopte măsuri destul de dure.

O altă problemă ridicată de liderul sindical a fost aceea a descentralizării, susţinând că dacă aceasta nu va fi făcută şi cu indicarea surselor de finanţare, va pune mari probleme. 'Cea mai acută problemă din sistemul sanitar va fi cea a descentralizării, care, dacă nu va fi însoţită şi de o descentralizare a fondurilor, va fi doar o formă mascată de a sacrifica unităţi sanitare. Ne-am propus ca în anul 2010 să nu pierdem niciun salariat din sistemul sanitar şi, dacă se poate, să păstrăm integral drepturile câştigate în ultimii 20 de ani' - a spus Petcu. El a subliniat că singura soluţie pentru păstrarea profesioniştilor este mărirea salariilor şi acordarea unor sporuri sau drepturi băneşti, cum ar fi prima de stabilitate.

Sanitas va organiza în 15 aprilie un Consiliu Naţional, în care sindicaliştii intenţionează să dezbată problema descentralizării şi cu ministrul Cseke Attila, căruia îi vor propune amânarea procesului până în 2011./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!