Un reportaj referitor la avorturile tardive în Spania a şocat Danemarca

on . . Accesări: 3984

Un reportaj difuzat în Danemarca în care se arată că avortul în Spania poate fi practicat până în luna a opta de sarcină a şocat partidele politice daneze, care i-au cerut luni guvernului să intervină pe lângă Madrid pentru a se pune capăt unor astfel de practici, relatează din Copenhaga AFP.  Reportajul, realizat cu camera ascunsă, difuzat duminică seara de canalul unu al televiziunii daneze, DR1, arăta cum medici dintr-o clinică din Barcelona realizau întreruperi de sarcină până în săptămâna a 32-a la femei venite din toată Europa, îndeosebi din Franţa.
 Preşedintele Comisiei pe probleme de sănătate din Parlamentul danez, dna Birthe Skaarup, membră a Partidului Poporului Danez (extrema-dreaptă), s-a declarat "scandalizată şi şocată" de cele văzute. "Nu putem accepta avorturi practicate atât de târziu pe fetuşi total sănătoşi. Este o crimă ceea ce se face", a declarat ea pentru AFP, făcând apel la guvernul danez să intervină pe lângă Spania pentru a-i cere să stopeze această practică intolerabilă şi inumană".
 În reportaj, o jurnalistă a DR1, care intra în luna a opta de sarcină, cu un fetus sănătos, a mers la Clinica M.C. din Barcelona, unde medicul spaniol Carlos Morin, directorul clinicii, i-a propus un avort pentru suma de 4.000 de euro.
 Deputaţi ai Partidului Social-Democrat danez, principala formaţiune politică din opoziţie, i-a cerut de asemenea guvernului să exercite presiuni asupra Spaniei pentru a face să înceteze această practică.
 Purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal, Joergen Winther, a considerat la rândul său necesar "să discute regulile comune în cadrul Uniunii Europene privind avortul".
 AFP aminteşte că avortul a fost dezincriminat în Spania începând din 1985 în unele cazuri: violuri (maximum 12 săptămâni de sarcină), malformaţiile fetusului (22 de săptămâni) şi atunci când este în pericol sănătatea fizică şi psihică a mamei. Când există un pericol serios pentru viaţa femeii, legea din 1985 prevede că avortul poate avea loc indiferent în ce stadiu se află sarcina. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!