1.600 de cai bolnavi de anemie infecţioasă - buni pentru export

on . . Accesări: 4865

Până la sfârşitul acestei luni, cel puţin 1.600 de cai bolnavi de anemie infecţioasă vor fi exportaţi spre Italia, prin intermediul unei firme româneşti, după cum susţine Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Maramureş. Afacerea cu cai bolnavi de anemie infecţioasă, cunoscută sub numele de SIDA cailor, a luat o adevărată amploare, lunar, sute de cai fiind cumpăraţi şi trimişi spre abatoarele din România, dar şi din Italia. Medicii veterinari i-au sfătuit pe ţăranii maramureşeni să scape cât mai repede de animalele bolnave, care, la un moment dat, tot vor trebui sacrificate.
 Localnicii din Ulmeni sunt nemulţumiţi de faptul că firma românescă oferă prea puţin bani pe un cal în comparaţie cu cât este vândut acesta în Italia.
 "Primim câte două milioane de lei pentru fiecare cal bolnav iar firma românească vinde kilogramul de carne de cal cu 28 de euro. Până la urmă, din afacerea asta câştigă doar cei care cumpără" - a spus Augustin Coroian, care a vândut recent un cal bolnav.
 Problema este, spun localnicii din Ulmeni, că şi acei bani puţini sunt plătiţi abia după două, trei luni. O altă nedumerire a ţăranilor este că, în cazul care nu vând caii bolnavi, sunt amendaţi de DSV cu 30 de milioane de lei vechi.
 Un reprezentant al DSV Maramureş a precizat că procedura de vânzare a cailor bolnavi este legală iar carnea de cal poate fi consumată fără probleme după ce i se aplică un tratament special.
 Conform aceleiaşi surse, orice cal bolnav trebuie sacrificat, iar ţăranii din Ulmeni ar trebui să fie mulţumiţi că primesc despăgubiri. Un cal sănătos poate fi cumpărat de pe piaţa liberă cu aproximativ 40-70 de milioane de lei vechi. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!