Fructe proaspete la clasa pregătitoare şi desemnarea MS unitate centralizată de achiziţii publice, aprobate în această săptămână

on . . Accesări: 2077

fruits-and-vegetables rsPlenul Camerei Deputaţilor a aprobat în această săptămână mai multe proiecte de lege, printre cele mai importante numărându-se cel prin care se extinde programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli la nivelul clasei pregătitoare şi ordonanţa de Guvern privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată.

Proiectul de lege care modifică ordonanţa privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli creează cadrul legislativ pentru aplicarea acestuia în grupul ţintă - clasa pregătitoare, sursele de finanţare, precum şi modul în care autorităţile locale şi instituţiile centrale gestionează fondurile alocate.

Deputaţii au extins programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi la clasa pregătitoare.

"Începând cu anul şcolar 2012 - 2013, fructele proaspete distribuite elevilor, perioada şi frecvenţa distribuţiei, limita valorii zilnice/elev, precum şi fondurile necesare pentru distribuţia de fructe se stabilesc şi se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor. Limita valorică cuprinde preţul integral de achiziţie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoare adaugată, cheltuielile de transport şi depozitare a acestora, după caz", se precizează în proiectul de lege adoptat de deputaţi.

5 fructe si legume colorate.

În expunerea de motive se menţionează că implementarea acestui program reprezintă o oportunitate acordată sectorului românesc de fructe în diversificarea şi dezvoltarea activităţilor de producţie şi comercializare şi aduce sănătate în rândul copiilor.

Campania '5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe', în grădiniţe.

Un alt proiect important adoptat de deputaţi a fost ordonanţa de Guvern privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată.

Potrivit actului normativ, "unitatea de achiziţii publice centralizată încheie acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice din reţeaua ministerului şi reţeaua autorităţilor administraţiei publice centrale".

Ce mâncăm la școală? Idei pentru un pachețel sănătos!

Prevederile ordonanţei de urgenţă nu se aplică achiziţiilor a căror sursă de finanţare este asigurată din fondurile alocate de autorităţile administraţiei publice locale, donaţii, sponsorizări şi fonduri din proiecte de finanţare rambursabilă şi nerambursabilă. Ministerul Sănătăţii încheie acorduri-cadru pentru achiziţia centralizată, la nivel naţional, de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto.
Lista produselor pentru care se organizează proceduri de achiziţie centralizată se aprobă în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Sursa: AGERPRES

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!