Rezultatele Programului de Evaluare a Sănătăţii vor avea un rol important în alocarea banilor în anii următori

on . . Accesări: 2341

1368193647Nicolaescu rsTulburări ale metabolismului lipidic, hipertensiune arterială esenţială, obezitate, hepatite cronice, anemii feriprive, diabet zaharat tip II sunt principalele categorii de afecţiuni descoperite cu prilejul Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate, desfăşurat în perioada 2007-2008 şi care a costat aproximativ 170 de milioane de euro.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus vineri, cu prilejul prezentării rezultatelor programului, că acesta va avea un rol important în felul în care vor fi alocaţi banii în următorii ani.

Eugen Nicolăescu este de părere că trebuie să se acorde o atenţie mult mai mare prevenţiei adresate populaţiei tinere. Pentru perioada următoare, ministrul are în vedere trei paliere pentru prevenţie: implicarea şi responsabilizarea fiecărui cetăţean pentru propria lui sănătate, implicarea comunităţilor locale şi a tuturor autorităţilor, cum ar fi ministerele Educaţiei, Muncii şi Agriculturii, alături de Ministerul Sănătăţii.


Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a arătat că este pentru prima dată când există o situaţie reală a stării de sănătate a pacienţilor şi a riscului de îmbolnăvire. Medicii de familie s-au implicat activ şi responsabil în efectuarea programului şi au identificat un număr mare de persoane expuse la diverse riscuri, mai ales cardiovasculare.
Rodica Tănăsescu a spus că, dacă programul ar fi fost continuat, s-ar fi putut obţine cu ajutorul medicilor de familie o îmbunătăţire a calităţii vieţii populaţiei.


Ea a mai adăugat că programul a facilitat accesul persoanelor fără probleme de sănătate la o procedură de evaluare clinică şi paraclinică pentru anumite afecţiuni clinic-nemanifeste. "Programul a permis alcătuirea de riscograme pentru persoanele investigate şi a permis conştientizarea în rândul populaţiei a ideii că trebuie să se prezinte periodic la medic chiar în lipsa unor simptome de boală", a subliniat dr. Tănăsescu.


Dr. Sorin Paveliu, expert SAR, a spus că la vremea respectivă a privit critic acest program de evaluare.


"Sunt totuşi câteva lucruri pozitive care merită totuşi evidenţiate, respectiv că a fost un prilej de a descoperi că 14% din populaţie nu este asigurată, ori această populaţie are nevoie de programe speciale, că 38% dintre cei care au venit la evaluare erau salariaţi, să nu uităm că salariaţii au obligaţie prin lege să fie consultaţi anual, mai mult avem aproape o jumătate din populaţie care are o boală cronică, care merge la medic şi îşi face analizele" a arătat dr. Paveliu. Referitor la costuri, Paveliu a menţionat că au fost "gigantice".


"Potrivit Ministerului Sănătăţii, costurile au fost de aproximativ 180 de milioane, gândiţi-vă că recensământul a costat de 5 ori mai puţin. Datorită sărăciei, anul acesta s-a renunţat la programul de stomatologie, o decizie absolut dureroasă. Este o ocazie inedită ca lumea să se gândească la cost-eficacitate", a spus dr. Paveliu.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!