Trei sau patru ceşti de cafea pe zi pot avea efecte benefice

on . . Accesări: 2365

2.11-Equity-Position rsDoze moderate de cafea, echivalentul a 3-4 ceşti, nu numai ca nu fac rău, dar ar avea efecte benefice asupra sănătăţii, potrivit experţilor de la Institutul de cercetări farmacologice Mario Negri din Milano, relatează sâmbătă cotidianul La Stampa.


"Trebuie să eviţi confuzia între efectele cofeinei şi cele ale cafelei'' a explicat Alessandra Tavani, şeful Laboratorului de Epidemiologie a Bolilor Cronice de pe lângă IRCCS. ''Cafeina din ceaşca de cafea este considerată răspunzătoare pentru diminuarea senzaţiei de oboseală, creşterea vigilenţei şi creşterea motilităţii intestinale'', a adăugat ea.

Un studiu intitulat ''Cafeaua şi sănătatea'', scris în colaborare cu IRCCS, promovează cafeaua sub toate faţetele ei. Potrivit acestui studiu, cafeaua ar avea mai multe efecte benefice, dar cel mai important este să ştii cum şi cât să consumi. Trei sau patru ceşti pe zi, pentru persoanele sănătoase, ar putea fi o doză acceptabilă şi chiar benefică.

Cafeaua, un dusman ascuns?


"Cafeina în doze adecvate potenţează efectele analgezice ale aspirinei, crescând biodisponibilitatea acesteia. Alte componente ale cafelei (printre care polifenolii), ar putea avea efecte benefice, prin prevenirea debutului bolilor cardiovasculare, a cancerului cavităţii bucale şi faringelui, tumorii la ficat, cirozei hepatice, tumorii la endometru şi posibil a cancerului de colon. Date foarte recente arată că cafeaua pare să fie asociată unei scăderi a mortalităţii, chiar dacă rezultatele trebuie confirmate. În esenţă, consumând 3-4 ceşti de cafea, o persoană sănătoasă se poate bucura de plăcerea de a bea o cafea bună, fără teamă pentru propria sănătate", a explicat Tavani.

Consumul a trei-patru ceşti de cafea pe zi scade riscul de diabet.


Cafeaua este promovată astfel cu drepturi depline ca "supliment natural" de antioxidanţi, care, împreună cu o dietă sănătoasă, ce include fructe şi legume, nu face decât să dubleze aportul acestor substanţe utile şi valoroase. Dar, aşa cum avertizează experţii de la Institutul Mario Negri, cofeina poate avea efecte diferite de la persoană la persoană, astfel că nu trebuie abuzat de ea.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!