Sibiu: Numărul pacienţilor înţepaţi de căpuşe, mai mare decât anul trecut

on . . Accesări: 1589

03-capusa-mod rsNumărul pacienţilor înţepaţi de căpuşe de la începutul anului până în prezent este mai mare faţă de cel de anul trecut fiind vorba deja de 17 sibieni care s-au prezentat la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean, cel mai mare spital public din judeţ, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, Decebal Todăriţă.


"În acest week-end, de vineri până duminică, şapte pacienţi, cu vârsta între 18 şi 63 de ani, din Sibiu şi Tălmăcel, s-au prezentat la Urgenţă cu înţepături de căpuşe. De la începutul anului, am avut 17 pacienţi înţepaţi de căpuşe, faţă de 15 cât au fost în aceeaşi perioadă, anul trecut", a explicat sursa citată.

Specialiştii au avertizat încă de luna trecută, că sibienii ar trebui să se aştepte deja de la finalul lunii aprilie, dacă vremea se va încălzi, la un "atac continuu" al căpuşelor care în ultimii ani au înţepat şi au îmbolnăvit un număr record de pacienţi, judeţul Sibiu fiind primul în România cu cele mai multe cazuri de boală Lyme şi cele mai multe cazuri raportate de înţepături de la această insectă.


Sibiul are de 12 ori mai multe cazuri de înţepaţi de căpuşă, faţă de media pe ţară, conform medicilor.


"Cred că în anul acesta, dacă temperaturile vor fi crescute, va începe de la sfârşitul lunii aprilie şi va merge până în octombrie. Atacul va fi continuu, va merge în platou, nu cred că vom avea vârfuri esenţiale", a avertizat pe 19 martie, prof. univ. Dan Ghioca, medic veterinar, specialist entomolog de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.


Avertismentul a fost făcut în timpul unei prime şedinţe a Grupului tehnic pentru gestionarea problematicii legate de combaterea transmiterii bolii Lyme prin înţepătura de căpuşă. Această comisie s-a reunit marţi sub conducerea prefectului de Sibiu, Ovidiu Sitterli, după ce presa a relatat cu o zi înainte despre primii patru pacienţi apăruţi la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean cu înţepături de căpuşă.


Conform specialistului Dan Ghioca, primăriile ar trebui să ia măsuri în zonele de pajişti, ştiut fiind faptul că "o căpuşă depune de la 1.000 la 12.000 de ouă".


Anul trecut, 2.151 de sibieni au cerut ajutorul medicilor de urgenţă, fiind înţepaţi de căpuşe. Medicii cred că numărul celor înţepaţi este mai mare, însă nu toată lumea se duce la doctor. Din cele 2.151 de cazuri de pacienţi înţepaţi de căpuşe, 213 s-au îmbolnăvit de Lyme, fiind trataţi de regulă la secţiile de infecţioase, iar alţi trei au fost trataţi de encefalita de căpuşă, o boală mult mai gravă, conform infecţioniştilor.


Dacă în urmă cu trei ani majoritatea celor înţepaţi de căpuşe au fost copiii, în ultimii doi ani tot mai mulţi adulţi se prezintă la doctor cu această problemă.


"Dacă în sezonul din 2010 cazurile cele mai multe au fost la grupele de copii, am asistat în 2011 şi 2012 la o deplasare a acestei medii spre grupa de vârstă 55-64 de ani. Explicaţiile ar fi multe, probabil că aceste persoane din această grupă de vârstă nu aplică măsurile post expunere, mergând pe ideea că ei au fost înţepaţi şi în copilăria şi tinereţea lor şi nu s-a întâmplat nimic", a explicat la finalul lunii martie, dr. Georgeta Marga, şefa Compartimentului Supraveghere Epidemiologică şi Controlul Bolilor Transmisibile din Direcţia de Sănătate Publică Sibiu.


Aceasta a spus că Sibiul ocupă locul întâi pe ţară cu cei mai mulţi pacienţi afectaţi de boala Lyme şi înţepaţi de căpuşe. Judeţul Sibiu are o incidenţă de aproape 50 la suta de mii de locuitori, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mulţi pacienţi înţepaţi de căpuşe, faţă de media naţională care este de 4,19 la suta de mii de locuitori.


Prefectul Sibiului a decis ca de două ori pe lună să convoace comisia specială anti-căpuşe, formată din specialiştii din judeţ, cu speranţa că va reuşi să scadă numărul de pacienţi.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!