Alianţa Pentru Sănătate din România va sesiza Parlamentul European

on . . Accesări: 3068

dr-acte.jpgConsiliul Director al Alianţei Pentru Sănătate din România va sesiza, la începutul lunii ianuarie, Parlamentul European prin Comisia de Sănătate privind încălcarea drepturilor românilor la îngrijire medicală decentă se arată într-un comunicat de presă al alianţei remis miercuri Agerpres. 'Legea bugetului pe 2011, aşa cum a fost adoptată de Parlamentul României (3% din PIB), continuă grava subfinanţare a sistemului de sănătate generând atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu şi lung efecte dezastruoase în planul sănătăţii populaţiei şi a speranţei de viaţă', argumentează APSR.

Potrivit APSR, neglijenţa, nepăsarea, indiferenţa şi interesele de grup ale reprezentanţilor statului român duc la discriminare şi la exterminarea unor categorii importante ale populaţiei cărora le este astfel restricţionat dreptul la ocrotirea sănătăţii şi igienei. 'Reamintim clasei politice că, prin procedura de aderare la UE, România şi-a asumat aducerea la standardele europene a sistemului public de sănătate. De asemenea, în anii trecuţi subfinanţarea a generat grave disfuncţionalităţi ale sistemului de sănătate cu limitarea accesului pacienţilor la produsele şi serviciile de sănătate, iar studiile efectuate până în prezent relevă continua degradare a sistemului şi a stării de sănătate a populaţiei' se arată în comunicat.

Reprezentanţii APSR subliniază că proiectarea şi adoptarea acestui buget au fost făcute fără temeiul unei analize corespunzătoare asupra nevoilor şi stării de sănătate a populaţiei, fără o evaluare a consecinţelor în planul infrastructurii sistemului de sănătate din România şi fără o evaluare reală a nevoilor minime de finanţare, ţinând cont de obligaţiile constituţionale ale statului român.

'La ora actuală, tot mai mulţi pacienţi sunt nevoiţi să îşi cumpere materialele sanitare şi medicamentele necesare atunci când ajung în spitalele publice, nu pot beneficia de medicamente compensate şi investigaţii medicale paraclinice (analize de laborator, investigaţii imagistice etc) deşi îşi plătesc asigurarea şi ar trebui să aibă acces la toate aceste produse şi servicii de sănătate. Pe termen lung toate acestea vor duce la deprecierea stării de sănătate a populaţiei, la agravarea afecţiunilor existente, la creşterea numărului de cazuri de 'boli ale sărăciei' ceea ce înseamnă  reducerea speranţei de viaţă a românilor, precum şi la majorarea costurilor sociale. 'Cel mai grav este faptul că vor fi pierdute prematur vieţi omeneşti', susţin reprezentanţii APSR.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!