ANM: Vaccinurile anti AH1N1 produse de Cantacuzino sunt sigure

on . . Accesări: 3501

vaccinare.jpgVaccinurile împotriva virusului pandemic AH1N1 produse de Institutul Cantacuzino, căruia i s-a retras autorizaţia de fabricare a dozelor, sunt sigure şi nu pot afecta sănătatea persoanelor respective, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului. În România, peste un milion de persoane s-au imunizat împotriva noii gripe. "Vaccinurile au fost analizate şi testate şi ele sunt sută la sută sigure, chiar dacă am retras Institutului Cantacuzino autorizaţia de producere a vaccinurilor. Dozele sunt sigure, nu este vorba de calitatea vaccinului, ci de faptul că trebuie reînnoită autorizaţia de fabricare a acestora, astfel încât să corespundă normelor din ghidurile europene de bună practică", a declarat farm. sp. Anca Cuprariu, şeful serviciului de Comunicare de la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).

Reprezentantul ANM ne asigură că persoanele care s-au imunizat împotriva virusului AH1N1 cu vaccinul produs la Institutul Cantacuzino nu au de ce să-şi facă griji, pentru că retragerea autorizaţiei se referă doar la necesitatea de retehnologizare a liniei de producţie. În afara vaccinurilor împotriva virusului pandemic AH1N1, Institutul Cantacuzino producea şi vaccinuri pentru copii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun însă că părinţii nu au motive de îngrijorare, deoarece calendarul de imunizare al copiilor nu va avea de suferit. De asemenea, persoanele care nu s-au imunizat până acum pot face acest lucru, dacă doresc. Doze există.

"În prezent, există un stoc suficient de vaccin gripal pandemic pentru continuarea imunizărilor, iar fabricarea vaccinului BCG va fi reluată în luna aprilie. Stoparea vaccinării până în luna aprilie nu va aduce prejudicii nou-născuţilor, deoarece acest tip de vaccinare se poate efectua până la vârsta de 10 luni, ca urmare toţi copiii care au rămas nevaccinaţi vor fi imunizaţi atunci când va fi pusă pe piaţă noua producţie. Imunizările din cadrul programului naţional de vaccinare cu produsele realizate de către Institutul Cantacuzino vor fi reluate după obţinerea reautorizaţiei de fabricaţie, scadentă în această perioadă. Restul campaniilor de vaccinare din cadrul calendarului naţional de vaccinare nu vor fi afectate, fiind utilizate vaccinuri care nu sunt realizate de producătorul român", spun reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Sănătăţii (MS).

Chiar dacă ministerul anunţase, iniţial, că la începutul lunii martie urma să înceapă şi vaccinarea copiilor împotriva AH1N1, acest lucru nu se va întâmpla curând. "Deocamdată, studiile clinice nu au fost definitivate de firma respectivă, deoarece aceasta nu a mai găsit părinţi care să-şi dea avizul pentru testarea vaccinului pe copii. Aşadar, studiile sunt încă în derulare şi nu se pune problema ca în următoatele luni, cât Institutul Cantacuzino nu are autorizaţia, să producem vaccinul pentru copii", mai spun reprezentanţii MS.

În ceea ce priveşte un alt tip de vaccin produs de institut, vaccinul gripal pentru gripa sezonieră, acesta va fi produs începând din luna mai, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii va recomanda compoziţia vaccinului sezonier.  

Vaccinurile produse până în prezent de Institutul Cantacuzino sunt corespunzătoare normelor naţionale şi internaţionale de calitate, ne asigură reprezentanţii MS.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino se află în această perioadă în faza de reautorizare a ariei de producţie.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!