Alimentatia bogată în flavonoli ar putea reduce riscul de cancer pancreatic

on . . Accesări: 4560

Flavonolii ar putea avea un efect protector împotriva dezvoltării unui cancer pancreatic, mai ales la pacienţii fumători, susţin rezultatele unui nou studiu publicat în numărul din 15 octombrie a revistei the American Journal of Epidemiology. “Flavonolii sunt o clasă de flavonoide, polifenoli prezenţi în alimentele de origine vegetală care pot exercita şi efecte de prevenire a cancerului” notează Dr. Ute Nothlings de la Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbruecke, Nuthetal, Germania. Cu toate acestea, până în prezent, există puţine studii clinice limitate în primul rând de lipsa introducerii flavonolilor şi a flavonoidelor în general, în bazele de date privind compoziţia alimentelor.
 Cercetătorii au folosit datele unui studiu de cohortă multietnic, cu o perioadă de follow-up de 8 ani, pentru a urmări relaţia dintre consumul de flavonoli şi riscul pentru un cancer de pancreas. Echipa a estimat consumul de quercetină, kaempferol şi miricetină şi a studiat asocierea acestora cu incidenţa cancerului de pancreas la 183,518 participanţi.
 În total, în perioada de follow-up, au fost notate 529 cazuri de cancer de pancreas. Rezultatele analizelor de regresie multivariată Cox au relevat existenţa unei asocieri, semnificativă din punct de vedere statistic, între ingestia totală de flavonoli şi reducerea riscului pentru cancer de pancreas, cea mai mare reducere a riscului fiind asociată cu ingestia de kaempferol. Reducerea riscului a fost mai mare la fumători în comparaţie cu nefumătorii. “Fumatul creşte stressul oxidativ şi fumul de ţigară conţine o cantitate mare de carcinogeni. […] Din acest motiv acţiunea antioxidantă a flavonolilor precum şi cea modulatoare a expresiei enzimelor citocromului P-450 implicate în activarea carcinogenilor poate explica reducerea mai mare a riscului la fumători în comparaţie cu nefumătorii”, au explicat cercetătorii.
 
Am J Epidemiol 2007;166:924-931.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!