Angajaţii din România nu mai au un sanatoriu unde să se trateze de boli profesionale

on . . Accesări: 3803

Singurul sanatoriu de boli profesionale din ţară, cel din oraşul sibian Cisnădie, a fost desfiinţat printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu. Prefectul judeţului Sibiu, Ion Ariton, susţine că, "desfiinţarea sanatoriului de boli profesionale de la Cisnădie nu este nici o problemă." Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a pus în aplicare ordinul primit de la Ministerul Sănătăţii, dar nu poate explica de ce se desfiinţează singurul sanatoriu din ţară unde angajaţii puteau să se trateze de boli profesionale.
 "Am primit un ordin de la minister prin care am fost înştiinţaţi că sanatoriul de la Cisnădie se desfiinţează. Nu se specifică motivul şi nici eu nu vi-l pot spune", a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a DSP Sibiu, Simona Berariu.
 Iniţial, sanatoriul de boli profesionale a funcţionat în oraşul Avrig, judeţul Sibiu, chiar în Palatul de vară al baronului Brukenthal. După retrocedarea reşedinţei de la Avrig ce a aparţinut baronului Brukenthal, sanatoriul de boli profesionale s-a mutat la 10 kilometri distanţă de municipiul Sibiu, în oraşul Cisnădie.
 Medicii şi asistentele care au lucrat în sanatoriul de la Cisnădie, au fost mutaţi la Spitalul de Neuropsihiatrie şi la Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu. Salariile restante către angajaţii fostului sanatoriu vor fi plătite de Ministerul Sănătăţii.
 În ţară mai există în prezent doar spitale care se ocupă şi de tratarea bolilor profesionale, precum Spitalul Colentina din Bucureşti.
 Peste un sfert dintre bolile profesionale de care suferă românii sunt cauzate de zgomotul puternic de la serviciu. Cele mai numeroase cazuri de boli profesionale s-au înregistrat în ultimii ani în judeţele Alba, Brăila, Harghita şi Cluj, conform unui studiu dat publicităţii la sfârşitul anului trecut de Agenţia Europeană pentru Siguranţă şi Sănătate la Locul de Muncă.
 Cea mai frecventă boală profesională în România, dar şi în UE, este pierderea auzului. La noi în ţară, unul din cinci angajaţi este nevoit să ţipe pentru a se face înţeles la serviciu. Bolile de piele şi cele respiratorii ocupă locurile doi şi trei în topul afecţiunilor de care ne îmbolnăvim la serviciu. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!