Alternative pentru ieşirea din criza medicamentelor compensate

on . . Accesări: 3756

Peste două treimi dintre persoanele care au cumpărat medicamente au avut probleme în procurarea celor compensate, relevă studiul intitulat "Alternative pentru ieşirea din criza medicamentelor compensate", realizat la sfârşitul anului trecut, pe un eşantion de 1.500 de persoane, din toate regiunile ţării, de compania de studii de piaţă Synovate România, la cererea companiei Merck Sharp & Dohmen (MSD). Pentru a nu mai avea probleme sau pentru a evita unele blocaje în achiziţionarea medicamentelor compensate, peste 80% dintre persoanele intervievate au răspuns că ar plăti o sumă în plus - un fel de co-plată - pentru a-şi asigura produsele farmaceutice necesare.
 În legătură cu alegerea medicamentelor în funcţie de preţ, studiul arată că 56% dintre intervievaţi preferă să plătească diferenţa pentru medicamentul cel mai scump, renunţând astfel la medicamentul mai ieftin, pe care îl puteau puteau lua compensat.
 Dr. Adrian Careţu, reprezentantul MSD, a subliniat că includerea unei mici sume deductibile, care să varieze între 1 şi 5 lei noi pe cutie, prezintă o serie de avantaje, cum ar fi impactul financiar foarte mare, echilibrarea flexibilă, creşterea accesibilităţii, reducerea abuzurilor la gratuităţi.
  Referindu-se la eventualele dezavantaje, Adrian Careţu a subliniat că introducerea co-plăţii n-ar fi acceptată de pacienţii foarte săraci, pentru care ar trebui făcute liste sociale sau pentru care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale ar trebui să plătească. Un alt dezavantaj ar fi acela că populaţia acceptă mai greu introducerea co-plăţii.
 Studiul a evidenţiat şi faptul că un procent de 25% dintre medicamentele compensate au fost plătite din buzunar de către pacienţi.
 La rândul său, preşedintele CNAS, prof. dr. Cristian Vlădescu, a subliniat că sistemul co-plăţii se practică în ţările din Europa de Vest. El a explicat că acest sistem are două obiective: primul - să crească bugetul alocat sănătăţii şi al doilea - să reducă consumul de medicamente în ţările în care sunt foarte mulţi bani.
 Preşedintele CNAS a menţionat că, în 2005, costul a 80% dintre compensate a fost acoperit de către Casă, 20% dintre reţetele eliberate neputând fi compensate. El a afirmat că, pentru acest an, bugetul a crescut cu 20%.
 În legătură cu introducerea co-plăţii care, potrivit studiului amintit, este agreată de marea majoritate a pacienţilor, Cristian Vlădescu a afirmat că aceasta este trecută în contractul-cadru, iar cuantumul ei va fi stabilit de către Ministerul Sănătăţii. În plus, au fost discuţii, încă de anul trecut, cu producătorii de medicamente pentru introducerea contractului cost-volum, majoritatea dintre aceştia agreând ideea, diferenţe de opinie apărând la modalitatea de aplicare.
 În opinia preşedintelui CNAS, reducerea cozilor la farmacii se poate face în contextul în care se va introduce contractul cost-volum, se va rediscuta lista medicamentelor compensate şi gratuite, vor fi finalizate protocoalele şi ghidurile terapeutice, va exista bugetul la medicul prescriptor şi se va introduce o co-plată concomitent cu mărirea bugetului. "Toate acestea, dacă ar exista, ar putea rezolva problemele şi în 3-6 luni s-ar putea vorbi de dispariţia cozilor la farmacii", a subliniat Cristian Vlădescu. Introducerea unei co-plăţi de numai un leu nou ar acoperi doar 7-8% din cheltuieli, iar dacă ar fi de 3 lei noi ar putea acoperi total cheltuielile.
 Dr. D. Liţu, de la Colegiul Medicilor din România, a spus că ghidurile de practică medicală şi protocoalele sunt în etapa finală şi este posibil ca, la sfârşitul verii, un număr foarte mare dintre acestea să fie gata. El a accentuat asupra faptului că aceste ghiduri vor acoperi patologia importantă din România. Rămâne de stabilit dacă acestea vor fi obligatorii, dacă vor fixa numai conduita terapeutică sau modalităţile de decontare sau, în funcţie de acestea, se va face o ierarhizare a unităţilor sanitare. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!