CE susţine combaterea infecţiilor nozocomiale

on . . Accesări: 3612

spital1.jpgComisia Europeană a anunţat că pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti (nosocomiale) susţine elaborarea 'unui set de instrumente de punere în aplicare a unor măsuri eficiente de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale', relevă un comunicat de presă. Executivul UE a finanţat, de altfel, o reţea de supraveghere a infecţiilor nosocomiale, în prezent aflată sub coordonarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Comisia Europeană a răspuns astfel întrebării scrise adresate de eurodeputatele române Corina Creţu, Rovana Plumb şi Daciana Sârbu.

'În 2008, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranţa pacientului, inclusiv prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale. În temeiul acesteia, în 2009, Consiliul a adoptat o recomandare ce stabileşte cadrul pentru prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale. Măsurile prevăzute cuprind acţiuni de prevenire în unităţile de îngrijire medicală, promovarea formării profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activă, o mai bună informare a pacienţilor şi susţinerea cercetărilor privind prevenirea şi controlul infecţiilor. Se aşteaptă ca statele membre să transmită Comisiei un raport privind progresele făcute', se menţionează în răspunsul oferit de comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor John Dalli.

În plus, potrivit comisarului european Dalli, ECDC a stabilit un protocol pentru anchetarea prevalenţei tuturor tipurilor de infecţii asociate asistenţei medicale şi utilizarea antimicrobienelor în spitalele europene, în conformitate cu recomandarea Consiliului menţionată anterior. 'Protocolul este experimentat în majoritatea statelor membre în intervalul iunie-septembrie 2010 şi trebuie pus în aplicare până în perioada 2011-2012. Având în vedere îmbătrânirea populaţiei şi preocupările din ce în ce mai mari cu privire la rezistenţa antimicrobiană şi la infecţiile din centrele de îngrijire şi asistenţă, ECDC a stabilit, de asemenea, o reţea de anchetare în unităţile de îngrijire pe termen lung. Această reţea colectează în prezent date din 23 de state membre', mai precizează Comisia.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!