Carenţa de vitamina D determină o creştere a riscurilor cardiace

on . . Accesări: 4274

Carenţa de vitamina D duce la o creştere a riscului de a suferi de anumite maladii cardiovasculare, conform unui studiu publicat recent în Statele Unite ale Americii. Acest risc este în mod particular mai ridicat la persoanele care sunt hipertensive, a subliniat Dr. Thomas Wang, profesor la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Harvard şi principalul autor al studiului publicat de revista Circulation.
 În studiu au fost incluşi 1.739 de voluntari (vârsta medie de 59 de ani, 55% femei, rasa caucaziană, fără antecedente cardiovasculare) 28% dintre aceştia având un nivel al vitaminei D sub 15ng/mL iar 9% un nivel sub 10ng/mL Modelele de regresie multivariată Cox au fost ajustate pentru factorii de risc convenţionali ca diabetul, existenţa unui grad ridicat de colesterol sau hipertensiunea arterială. Pe o perioadă medie de follow-up de 5.4 ani 120 de indivizi au dezvoltat un prim eveniment cardiovascular. Indivizii cu un nivel al 25-OH D sub 15 ng/mL au avut un hazard ratio ajustat pentru evenimente cardiovasculare de 1.62 (95%, interval de confidenţă 1.11-2.36, p:0.01) în comparaţie cu cei cu un nivel al 25-OH D peste 15 ng/mL. Acest efect a fost evident în cazul participanţilor hipertensivi (HR 2.13, 95% interval de confidenţă 1.30-3.48) dar nu şi la cei fără hipertensiune arterială (HR 1.04, 95%interval de confidenţă 0.55-1.96).
 "Rezultatele acestui studiu sunt fără îndoială interesante însă mai este nevoie ca ele să fie confirmate de cercetări suplimentare", a precizat Dr. Wang. Alte studii au demonstrat de asemenea că un nivel crescut de vitamină D în organism reduce şi riscurile de cancer. Vitamina D contribuie la o mai bună absorbţie a calciului în organism şi este considerată un element extrem de important pentru sănătatea sistemului osos şi a dinţilor. Carenţele de vitamina D pot provoca apariţia osteoporozei la adulţi şi a rahitismului la copii. Pielea este principalul furnizor de vitamină D pentru organism, aceasta fiind sintetizată sub influenţa razelor solare ultraviolete. O expunere de aproximativ o oră/săptămână la soare, produce 30 nano-grame vitamina D pe litru de sânge şi este suficientă conform medicilor pentru a asigura aportul necesar de vitamina D în organism.
 
Wang TJ, Pencina MJ, Booth SL, et al. Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease. Circulation. 2008. Published online before print DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.107.706127. 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!