Câţi noduli limfatici se extirpă în cancerul mamar?

on . . Accesări: 4233

În ciuda unor sugestii recente care recomandau extirparea a trei ganglioni limfatici santinelă la femeile cu neoplasm mamar, aceştia fiind suficienţi pentru evidenţierea unor posibile metastaze, toţi limfonodulii santinelă ar trebui extirpaţi pentru a reduce riscul unor rezultate fals negative, conform unor noi date raportate în numărul din mai al Archives of Surgery. “Dacă sunt găsiţi mai mulţi de trei noduli limfatici santinelă aceştia ar trebui extirpaţi deoarece morbiditatea adiţională este redusă iar neoplazia poate fi evidenţiată într-un nodul situat mai sus” afirmă Dr. Anees B. Chagpar de la University of Louisville, Kentucky. “ În acest fel se poate minimaliza riscul unor rezultate fals negative”
  Dr. Chagpar au raportat faptul că la 1358 de paciente cu noduli pozitivi la 105(7.7%) biopsia la cel de-al treilea ganglion a fost negativă. Rezultatele indică faptul că înlăturarea a doar trei limfonoduli ar creşte rata rezultatelor fals negative de la 7.7% la 10.3%, în timp ce toate metastazele au fost identificate când au fost înlăturaţi 11 noduli. Investigatorii au notat faptul că 2.6% din pacientele cu rezultate pozitive au prezentat primul semn de metastază abia la al 4-lea sau mai mult de al 4-lea nodul limfatic.
 “Având în vedere rezultatele noastre nu cred că există realmente un număr optim” de ganglioni care ar trebui extirpaţi, afirmă Dr. Chagpar. “Ideal ar fi ca pacientelor să li se înlăture cât mai puţini noduli limfatici”, cu toate acestea ideea de bază este de a nu scăpa boala, dar nici de a creşte morbiditatea. “Sunt tot mai multe trasoare radioactive noi în curs de investigare care ar putea oferi şansa înlăturării a mai puţini ganglioni limfatici” a adăugat Dr. Chagpar.
 
 Arch Surg 2007;142:456-460.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!