Cauzele izbucnirii noului val de gripă aviară pe teritoriul României, încă necunoscute

on . . Accesări: 4393

Cauzele izbucnirii noului val de gripă aviară pe teritoriul României rămân încă necunoscute, deşi o mulţime de experţi români şi internaţionali lucrează în acest sens în zonele de risc. "Din evaluările actuale ale experţilor comunitari principalele cauze rămân cele legate de schimbarea traseelor de migraţie a păsărilor migratoare, lipsa măsurilor de biosecuritate în cazul fermei din Codlea şi circulaţia păsărilor", a anunţat directorul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare  şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Nicolae Lazăr, într-o conferinţă de presă.
 El a precizat că în cazul fermei din Codlea lipsa măsurilor de biosecuritate a fost principala cauză de contaminare, în condiţiile în care aceasta se situează la 2 kilometri de un lac unde existau păsări migratoare care ar fi putut transmite virusul intrând în contact cu păsările domestice lăsate libere.
 "Sistemul de creştere a păsărilor din România îi îngrijorează, de asemenea, pe experţii comunitari, întrucât păsările nu sunt închise, acestea fiind lăsate în libertate nu numai în curţi, ci şi la bălţi", a explicat Lazăr.
 Oficialul a adăugat că nici specialiştii europeni nu au putut oferi o soluţie de gestionare a crizei în condiţiile actuale de creştere a păsărilor din România.
 Directorul general în Ministerul Sănătăţii, Rodica Costinea, prezentă la conferinţa de presă a ANSVSA, a subliniat că nu se impune la ora actuală carantina umană, în primul rând pentru că nu s-a confirmat transmiterea la om în nici un caz din cele 15 suspecte, dar şi datorită noilor reglementări ale OMS care au fost preluate, deocamdată, de România printr-un ordin al ministrului sănătăţii.
 "Noile reglementări au fost transmise joi dimineaţa în teritoriu şi acestea se referă doar la respectarea măsurilor impuse de autorităţile sanitar veterinare", a spus Rodica Costinea. Persoanele pot ieşi şi intra în zona de risc dacă respectă măsurile sanitar veterinare privind dezinfecţia, decontaminarea, controlul referitor la ceea ce se poate scoate din focar şi măsurile privind circulaţia păsărilor.
 Potrivit datelor ANSVSA, noul val de gripă aviară a condus la sacrificarea a 445.414 de păsări în 11.600 gospodării, cel mai afectat fiind judeţul Braşov, cu 381.928 păsări sacrificate în 7.236 gospodării. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!